17.05.2024.

16:10

Foto: Ministarstvo finansija

Vesti

Siniša Mali: Cilj države nulta tolerancija na sivu ekonomiju! Potpisani ugovori sa dobitnicima stanova u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"

Jednoiposoban stan od 46 kvadrata u Zemunskim kapijama dobio je Vujadin Maksimović iz Beograda koji je skenirao račun u vrednosti od 40 dinara, dok je Slobodan Novaković iz Valjeva, koji je skenirao račun od 483 dinara, dobitnik dvosobnog stana od 54 kvadrata, u istom naselju.

Ministar Mali je čestitao dobitnicima i njihovim porodicama, i zahvalio im se na učešću u nagradnoj igri, ali i što su na taj način podržali napore Vlade Srbije da se zajedno borimo i izborimo sa sivom ekonomijom.

- Na ovaj način, kroz nagradnu igru, gradimo svest građana Srbije da treba da se borimo protiv sive ekonomije, da treba uzimati fiskalne račune, jer od novca koji nam dolazi u budzet gradimo bolnice, škole, podižemo plate, penzije, gradimo lepšu i uređeniju Srbiju, a to je svima nama cilj - rekao je Mali.

Informer

 

On je dodao da je naša zemlja, prema istraživanju, od 2017. do 2022. godine, uspela da za pet procentnih poena suzbije sivu ekonomiju.

- Naš cilj je nulta tolerancija. Da nemamo sivu ekonomiju, koliko je god moguće, ali moramo zajedno da se borimo za to da u Srbiji ne postoji siva ekonomija, da se sve lepo radi, po pravilima i zakonima - rekao je Mali.

Ljudi, dodao je, poput Vujadina i Slobodana, ali i drugi koji učestvuju u nagradnoj igri, daju doprinos razvoju svesti o tome koliko je važno graditi razvijenu, snažnu, uređenu Srbiju kroz samo jednu prostu stvar, a to je uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine.

Ministar je naveo i da srpska ekonomija raste, što je lepa vest za sve građane. 

- U prvom kvartalu ove godine imamo 4,6 odsto rast našeg BDP-a. Poređenja radi, cela Evropa u proseku raste 0,4 odsto. U prva tri meseca ove godine imamo realni rast poreza na dodatu vrednost od sedam odsto. Bolja nam je ekonomija, raste naplata, rastu prihodi u budzetu - rekao je Mali.

Informer

 

Ukupno deset stanova

Ministar je pozvao sve građane Srbije da uzmu učešće u nagradnoj igri i podsetio da je poslednje izvlačenje u ovom ciklusu, tokom koga će biti dodeljeno ukupno deset stanova, u subotu, 8. juna. 

Ministar je istakao i da je do sada otvoreno 450.000 naloga, odnosno da toliko građana već učestvuje u nagradnoj igri, kao i da je dodeljeno više od 60 miliona jedinstvenih kodova. On je podsetio da građani za plaćanje karticama dobijaju duplu šansu za dobitak, odnosno dobijaju dva koda.

Dobitnici Vujadin Maksimović i Slobodan Novaković zahvalili su Vladi Srbije na lepo zamišljenoj nagradnoj igri, i pozvali građane da uzmu učešće u njoj. Kažu da su gledali izvlačenje i da su i dalje u čudu.

Novaković dodaje da je poslao oko 1.300 računa, odnosno, oko 1.500 kodova, te da će stan ostati nasledniku. 

Informer

 

Ovo je šesti ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, koja se organizuje od 2017. godine. Slanje računa je počelo 8. aprila, i validni su svi koji su izdati u ovoj godini, bez obzira na vrednost. 

Pravo učešća u nagradnoj igri imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Republike Srbije, koji su poslali najmanje jedan fiskalni račun.

Od prošle godine učešće u nagradnoj igri je isključivo elektronsko, bez slanja koverti.

Procedura registracije za učešće u nagradnoj igri je jednostavna. Potrebno je preuzeti aplikaciju „Uzmi račun i pobedi“, koja je besplatna i otvoriti korisnički nalog.

Učesnici imaju uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papirnom obliku.