18.05.2024.

09:30

Foto: A. Ć.

Vesti

Srpski specijaliteti usred Moskve: Rusi "otkidaju" na roštilj, ajvar, ali i na čokanjčiće koji su za njih potpuna egzotika

Reć je o restoranu pod nazivom "Subbotica", naziv se ne odnosi na srpski grad Suboticu, već na subotu, vikend. 

Vlasnik restorana Srđan Tošić u Rusiji je 20 godina, a pre 10 godina pokrenuo je biznis sa prvim restoranom, za dva meseca ga očekuje otvaranje četvrtog po redu, u neposrednoj blizini Kremlja, kaže Tošić za Informer.

 

- Postali smo veoma popularni, kako među Rusima, tako i među našim ljudima koji borave u Moskvi, ili žive tamo. Gotovo kompletan personal nam je iz Srbije, iz Beograda i drugih gradova, a ono što najviše oduševljava naše godine jesu specijaliteti sa roštilja, zatim domaći ajvar koga sami primo, tu su i pirotske peglane kobasice, kajmak, nezaobilazne visokokvalitetne srpske rakije - kaže Tošić za Informer.

 

Informer

Gosti ovog restorana, po njegovim rečima, osim poznatih Rusa, bili su lider Republike Srpske Milorad Dodik, znameniti reditelj Emir Kusturica, glumci poput Ivana Bosiljčića i Miloša Bikovića, i mnogi poznati sportisti. 

 

Tošićeva supruga, Ruskinja, Lidija Voljnova Tošić, kaže za Informer TV da su u restoranu, osim vrhunskih specijaliteta iz Srbije, prisutni i obavezni pirotski ćilim, a Rusi posebno obožavaju srpske čokanjčiće, u kojima obožavaju da konzumiraju vrhunske srpske rakije, ali često ih pozajme i ponesu kući.

 

- Ono što možda najviše oduševljava Ruse jesu srpski čokanjčići. Vole ih do te mere da ih često "pozajmljuju" i nose kući da bi i kući uživali u ispijanju pića iz njih. Prosto ih obožavaju. Restoran krasi i jedan pirotski ćilim, ali imamo i mnogo poruka ispisanih na srpskom jeziku, koji veoma intrigira naše goste pa oni rado uče pomalo srpskog jezika - kaže Lidija.

 

Informer

 

Tošić kaže da iako Moskva važi za skup grad, s obzirom da je reč o metropoli, politika cena njegovog restorana je takva da se nastoji da cene budu maksimalno primerene i pristupačne svima.