19.05.2024.

14:01

Foto: printskrin/fejsbuk/Neurje.si

Vesti

Redak fenomen na nebu iznad Srbije: Građani će ovu svetlost moći da vide od večeras do ponedeljka

- Polarna svetlost se vidi na web kamerama u Mađarskoj. Da li na severu Srbije uočavate crvenu svetlost na severnom horizontu - stoji u opisu fotografije objavljenoj na instagram profilu "hailz_srbija".

Polarna svetlost vidljiva na nebu iznad Srbije

Kako se navodi u snimku koji je takođe objavljen na već pomenutom instagram profilu, polarna svetlost će, počevši od ove večeri i noći, pa sve do ponedeljka uveče, biti vidljiva iznad severne hemisfere i na nižim geografskim širinama.

- Magnetosfera je upravo doživela prvi udarac i da je zima već sada bi se videli prvi efekti. Na video snimku je večerašnji zalazak u Beogradu u trenutku interakcije čestica sa magnetosferom. U Srbiji, najveća šansa da se vidi polarna svetlost je u severnoj polovini Srbije, prema severnom horizontu i biće rozikaste, narandžaste i crvene boje - navodi se u opisu.

Podsetimo, u Srbiji se polarna svetlost poslednji put videla u novembru prošle godine. Polarna svetlost, Aurora borealis je pojava pri kojoj je nebo užarenih boja i preliva se u jarkim nijansama. Najčešće se viđa u skandinavskim zemljama, u Rusiji, na Aljasci, Islandu.