19.05.2024.

14:46

Foto: Shutterstock

Vesti

Šta sve sadrži paket pomoći za penzionere? Ovo je detaljan spisak namirnica: Paket stiže sutra na adrese 55.000 najstarijih sugrađana

Imena seniora koji su dobili ovu pomoć objavljena su na oglasnim tablama udruženja i odbora korisnika penzija, kao i filijala Fonda PIO.

Prema Pravilniku pravo da se prijave su imali samo najugroženiji korisnici penzije. Udruženja će na lokalnom nivou obavestiti penzionere o dinamici podele, a kako naglašavaju iz PIO spisak je u odnosu na prošlu godinu duži za oko 15.000 imena.

Osnovni kriterijum za dodelu paketa za ovu godinu je visina penzije do 24.987,67 dinara, a prilikom utvrđivanja rang-liste za dodelu solidarne pomoći, prednost su imali samohrani korisnici ili korisnici u višečlanom domaćinstvu kome je jedini izvor prihoda penzija (koja ne prelazi najniži iznos), a prioritet su imali i korisnici stariji po godinama života.

Informer

 

Šta se sve nalazi u paketu?

Paketi solidarne pomoći će se od sutra isporučiti na 176 lokacija u Srbiji, svaki paket mora biti isti, a glavni kriterijum za nabavku je cena.

Sadržaj paketa će biti sledeći:

1. Kuhinjska so, kilogram
2. Šećer kristal, kilogram
3. Brašno T500, kilogram,
4. Ulje suncokret (litar), 
5. Pirinač, 400 grama
6. Testenina pužići 400 grama 
7. Supa kokošija 65 grama 
8. Tunjevina komadi u suncokretovom ulju 160 grama 
9. Bebi sapun 
10. Zubna pasta
11. Deterdžent, 3 kilograma

Izmenama Pravilnika o društvenom standardu iz marta ove godine predviđeno je da se solidarna pomoć dodeljuje u vidu jednoobraznih, standardizovanih paketa. Za ovaj vid društvenog standarda Fond PIO je ove godine izdvojio sredstva u visini od 111 miliona dinara, dok je prošle godine za ove namene utrošen 51 milion dinara.