20.05.2024.

13:13

Foto: printskrin

Vesti

Stiže ozbiljno povećanje penzija! Evo kada i koliku povišicu penzioneri mogu da očekuju

- Svakako će krajem godine biti povećanje penzija. Ono o čemu još ne možemo da licitiramo jeste sami iznos povećanja, zato što čekamo da vidimo kolika će biti naplata doprinosa. Ona je u prvom kvartalu veća nego prošle godine za 16,4 odsto ili 43,4 milijarde dinara -rekao je on za Tanjug i dodao da ako se ovaj trend nastavi, penzioneri mogu da očekuju ozbiljno povećanje primanja.

Širom Srbije danas je počelo uručivanje paketa solidarne pomoći penzionerima, a u Rakovici su podeljena 323 paketa, koje su uručili direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović i predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Nabavku paketa finansirao je Fond PIO Srbije i za ovu namenu, koja je deo brige o društvenom standardu penzionera, izdvojio 111 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će biti podeljeno oko 55.000 paketa, a sadržina svih paketa je ista i oni su sastavljeni od prehrambenih namirnica, kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.

- Za razliku od prošlih godina, ove godine izmenama pravilnika koje smo usvojili, paket je jednoobrazan i sadrži veći broj artikala. Ima ih 13 i među njima su so, brašno, ulje, šećer, kesica supe, čaj. Gledali smo da budu i hemijski proizvodi, pa se u paketu nalaze i paste za zube, sapun, prašak za veš, što može da olakša njihovu potrošačku korpu - rekao je Ognjenović.

Dodao je da su pre izbora artikala anketirani sami penzioneri kako bi se videlo šta im je najpotrebnije i istakao da ovo nije jedini vid pomoći države, jer je ove godine izdvojeno milijardu dinara za oporavak u banjama 22.000 penzionera a nastavlja se i akcija u vezi sa penzionerskom karticom.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić za Tanjug je kazao da je država i na ovom primeru, kao i u prethodnoj akciji besplatnog upućivanja na banjski oporavak, ulažući značajna sredstva, pomogla da se popravi standard materijalno najugroženijih penzionera.

- Sa povećanjem penzija ove godine, mislim da je država zaista bila na visini zadatka. Što se tiče paketa, ove godine su za njih odvojena značajna sredstva iz Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja a poslovi nabavke bili su povereni Savezu penzionera Srbije - podsetio je on.

Raspodela paketa penzionerima u Srbiji bi, prema rečima Ognjenovića trebalo da se završi za desetak dana.