22.05.2024.

14:03

Foto: pedja milosavljevic/Shutterstock

Vesti

Koluvija: Prvi naučni projekat u Srbiji o analizi nivoa kanabinoida u različitim sortama konoplje (VIDEO)

Direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, profesor dr Stevan Blagojević kaža da mu je veliko zadovoljstvo što su deo ovog projekta koji će se završiti naučnim radom.

- Naš Institu ima najveću ulogu jer se bavi analizom proteina kanabinoida i svega što se nalazi u biljci, prema dinamici rasta. Biljka konoplja raste nekoliko meseci i mi ćemo pratiti rast tih komponenti na nedeljnom ili dvonedeljnom nivou. Problem je taj što ne postoji dovoljan broj relevntnih naučnih podataka i samim tim postoji mnogo pogrešnih tumačenja i nejasnoća oko  sadržaja, dinamike pojavljivanja i koncentracije kanabinoida u biljci - kaže dr Blagojević i napominje da će naučni rad biti javno dostupan i obavljen u časopis iz oblasti hemije i bilologije koji je svetski priznat jer ima dva referenta koji utvrđuju njegovu verodostojnost.

Prvi naučni rad na tu temu

Direktor Jovanjica Nova doo, Predrag Koluvija i koautor naučnog projekta kaže da je cilj ovog projekta da se utvrdi koji kanabinoid i u kojim procentima postoje dve sorte konoplje -Jocka i Tamara.

- To su dve sorte koje se nalaze na biljnom spisku Republike Srbije. Do sad u Srbiji ne postoji naučni rad koji se bavi proučavanjem različitog nivo kanabinoida u različitim sortama biljke. Mi želimo ovim radom to da dokažemo i pokažemo stručnoj javnosti Srbije - izjavio je Koluvija.

Direktor i Superior doo iz Paraćina, Nebojša Đinović kaže da će tokom projekta biti analizirane heterozigotne biljke dobijene iz 1000 semenki sorte Jocko i Tamara.

- Mi smo pre pet godina uspeli da proizvedemo homozigitne boljke u našoj laboratoriji za kulturu tkiva ali spletom oklonosti smo ostali bez tog materijala. Ponovo smo morali da krenemo od semena i dobili smo biljke za koje sumnjamo da imaju različit stepen nekih hemjskih supstanci, zato ćemo ovim projektom utvrdiri koliko i čega ima u ovim sortama industrijske konoplje - kaže Đinović i dodaje da su biljke već sada visoke su oko 30 centimetara i svaka je obeležena svojim rednim brojem.

Sadnice industrijske konoplje su posađeni uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede u skladu sa Zakonom o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Pravilnikom o uslovima za gajenje industrijske konoplje.

Kako će izgledati čitav projekat pogledajte u videu: