22.05.2024.

16:50

Foto: Instagram/printskrin

Vesti

Kompas, nožić, otvarač za konzerve i lampa - sve u jednom proizvodu! Srednjoškolke iz Zaječara osmislile multifunkcionalne narukvice

Članice pobedničke kompanije Lenka, Marija, Andrea, Dunja i Mina će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano na Siciliji.

- Narukvice sadrže kopče sa različitim dodacima poput: kresiva za potpalu vatre, pištaljke, baterijske lampe, nožića, otvarača za konzerve, kompasa i NFC taga. Kao nekadašnji izviđači imale smo ideju da spojimo ljubav prema outdoor avanturama sa inovativnom tehnologijom. Veštinu pletenja unapredile smo idejom o dodacima unutar narkvica, koje bi odgovarale različitim ciljnim grupama - kažu učenice Gimnazije u Zaječaru. 

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija "KidSync" iz Gimnazije "Miloš Savković" u Aranđelovcu sa društveno-edukativnim igrama namenjenim deci sa teškoćama u intelektualnom razvoju.

Treće mesto pripalo učenicima iz Mašinsko-elektrotehničke škole u Paraćinu koji se u okviru svoje kompanije "HidroSol" bave proizvodnjom zelene energije kombinovanjem hidro i solarne energije uz potpunu automatizaciju proizvodnje.