27.05.2024.

14:47

Foto: Tanjug

Vesti

Predsednik Srbije sutra u Čačku - Vučić na polaganju kamena temeljca za novu fabriku

Fabrika će biti izgrađena u Preljini, a plaganje kamena temeljca je planirano u 11.00 časova, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

Privredno društvo PWO SEE d.o.o. je u vlasništvu nemačke kompanije PWO AG i bavi se proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Grupacija posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj. Glavna tržišta plasiranja proizvoda su uglavnom zemlje Evropske unije, Kine i Meksika.

Grupacija je u 2022. godini ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona evra i zapošljavala skoro 3.000 radnika. Kako je navedeno na sajtu kompanije, PWO SEE d.o.o. će realizacijom investicionog projekta koji se odnosi na uspostavljanje pogona za razvoj i proizvodnju delova, alata sklopova i komponenata za automobilsku industriju investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 550 novih radnika u Kragujevcu i Čačku.

PWO GRUPA ima više od 100 godina iskustva i globalna je kompanija u industriji mobilnosti koja pomaže u oblikovanju budućnosti prihvatljive za životnu sredinu kroz inovacije i potpuno je nezavisna od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Poslovna jedinica za elektronske, šasije i komponente vazdušnih jastuka obuhvata širok spektar komponenti za elektrifikaciju vozila, uključujući komponente za brze punjače i elektronske kontrolne jedinice. Pored toga, uključuje kućište električnog motora za sigurnost i udobnost, na primer za brisače i regulatore stakla, kao i ABS i ESP sisteme. Još jedna brzorastuća linija proizvoda su komponente pogona za električna vozila, posebno u oblasti tehnologije baterija i gorivnih ćelija.

Informer

 

Pored toga, PWO Group razvija i proizvodi različite komponente za šasiju i vešanje, posebno akumulatore. Poslovna jedinica za upravljanje i sedišta se uglavnom bavi razvojem i proizvodnjom upravljačkih konzola i cevi stuba upravljača i metalnih konstrukcija za sedišta vozila. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je ranije za lokalne medije da u maju počinje izgradnja velike fabrike nemačke kompanije PWO koja će u prvoj fazi zaposliti 300 radnika.

- U Čačku već radi devet inženjera te kompanije. Ovo je odlična vest za naš grad. Ugovorom će biti precizirano da u poslednjoj fazi na 60.000 kvadrata proizvodnog prostora, na 11 hektara površine, bude zaposleno do 800 radnika - rekao je ranije gradonačelnik.

Kako je naveo, bolja vest je da će od tih 800 radnika oko 80 odsto biti visokoobrazovanih. Zbog naših kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i srednjih škola u gradu, pre svega iz Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole, oni su se opredelili za Čačak, rekao je Todorović.