29.05.2024.

11:46

Foto: Bg metro

Vesti

Elektrotehnički fakultet će aktivno učestvovati u izgradnji beogradskog metroa

Potpisivanjem ovog dokumenta formalizovano je učešće ove akademske institucije u projektu, u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja.

Ovom prilikom na fakultetu je organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost. Studentima sa Katedre za elektroenergetske sisteme, pored osnova projekta, predstavljene su i specifičnosti elektrotehničkih sistema sa posebnim osvrtom na specifičnosti u vezi sa beogradskim metroom.

Prof. dr Gvozdić, istakao je da ETF kao vodeća ustanova u domenu elektrotehničke struke sa
tradicijom dugom 75 godina, nastavni i stručni kadar, ali i studenti i inženjeri ETF-a ostaju
posvećeni učešću i doprinosu projektu izgradnje beogradskog metroa.

Informer

- Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za naš grad, već i za sve građane Srbije koji će značajno poboljšati javni transport i mobilnost u srpskoj prestonici i doprineti sveobuhvatnom tehnološkom, društvenom i privrednom napretku društva u celini. ETF očekuje intenziviranje saradnje na projektu i pružiće svoj doprinos u razvoju novih inicijativa i modela, i ovde posebno mislim na značaj cyber bezbednosti i važnosti ovog dela za funkcionisanje budućeg metro sistema. Takođe, skrećem pažnju i na značaj aspekta kvantnih tehnologija i veštačke inteligencije, kao elemenata od ključne važnosti za ovaj projekat - istakao je dekan Gvozdić.

Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom naglasivši da je aktivno
učešće akademske zajednice neprocenjivo za razvoj i rezultate projekta izgradnje metroa, te da je
preduzeće intenziviralo ovaj aspekt kroz uspostavljanje i razvoj saradnje sa nizom fakulteta, ne
samo u domenu tehničkih već i u oblasti društveno-humanističkih nauka.

Informer

- U prethodnom periodu sporazume o saradnji smo obnovili i potpisali nove sa nizom fakulteta, kao što su Rudarsko- geološki, Saobraćajni, Arhitektonski, Mašinski, Pravni, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti. Ova inicijativa projektu donosi novu vrednost, domaću pamet i znanja, ali i ljude, nove stručnjake koji će razvijati svoju ekspertizu kroz angažman na ovom projektu. Smatram da će za mnoge inženjere sa ETF-a rad na projektu metroa biti podsticajan i izazovan, posebno u delu upravljanja i elektrifikacije metroa - zaključio je A. Mladenović. Predrag Urošević, direktor Sektora za elektrotehničke poslove iz JKP „Beogradski metro i voz“ pozvao je kolege i studente sa ETF-a da se uključe u ovaj projekat, istakavši da je beogradski metro jedinstvena prilika za profesionalni razvoj i perspektivan posao za mlade inženjere. P. Urošević upoznao je prisutne i sa tehnološkim i inovativnim pristupom, kao i sa novinama koje su uključene u ovaj projekat, u domenu elektrotehničkih sistema.

Prezentovao je važnost i domete potpuno automatizovanih vozova, nove modele i strukturu signalizacije i upravljanja vozovima, napajanja i na kraju istakao važnost aspekta bezbednosti i sigurnosti čitavog sistema.