29.05.2024.

14:00

Foto: S.T.

Vesti

One će tek proslaviti svoj kraj: Najlepše trube Vranja!

U Surdulici, gde se inače odvija predtakmičenje za Sabor trubača u Guči, kao i u Vladičinom Hanu, rodnom gradu čuvenog Bobana Markovića, devojčice ne sviraju trubu.

Tačnije, nisu svirale do nedavno, kada je pokrenuta inicijativa Udruženja građana "Generator" i Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Vranja, gde je u toku Mala škola trube za devojčice.

Sada devojčice iz ova tri grada uče u Vranju, da sviraju trubu.

- Sa nama je ranije radio volonter iz Portugalije Anđelo Gonzales, on je radeći na jugu Srbije uradio i jedan neobičan dokumentarni film "Devojčice (ne) sviraju trubu". Kada mi je na rastanku dao disk sa filmom, kao da sam i sama postala svesna te činjenice - kaže Gordana Ristić, menadžer projekta koji realizuje "Generator".

Pre izvesnog vremena je prolazeći pored gradske crkve u Vranju, videla dečaka i devojčicu kako sviraju trubu, što ju je setilo na Anđelov film.

- Nisam ih ništa pitala, ali nekoliko dana kasnije, neodoljiv zvuk trube me je ponovo privukao. Tada sam prišla devojčici i pitala je kako se zove, rekla je Anđela i da je iz susednog sela Pavlovac, te da je pohađala Muzičku školu.Rekla sam joj, Anđela, hajde da pravimo ženski trubački orkestar - dodaje Ristićeva.

U Muzičkoj školi u Vranju nekoliko devojčica sada vežba sa profesorom trube Vladicom Vasićem. Još uvek ih nema dovoljno za orkestar, ali kažu da su one tu da stvaraju istoriju.

Ovom orkestru u nastajanju 1. i 8. juna, kada je upis, mogu pridružiti na časovima trube i druge devojčice.

- A sve ovo radimo da motivišemo romsku zajednicu da uključi decu u postojeće muzičko obrazovanje i damo im šansu da razviju talenat. U ovoj zajednici nije društveno prihvatljivo i sramota je da devojčice sviraju trubu. Polaznice su uglavnom ćerke i unuke poznatih trubača - dodaje Gordana Ristić.

Devojčice koje dolaze da sviraju trubu, povremeno su gošće u studiju Marka Markovića u Vladičinom Hanu.

Za Marka kažu da je od svog njihovog znanja i neznanja, s obzirom da su neke devojčice muzički obrazovane i sviraju na note, a druge su sluhisti, uspeo da napravi orkestar.

Bojana Krstić (9) priča u ime članica orchestra, da je presrećna što one mogu da pokažu kako truba nije instrument samo za dečake.

- Dečaci nam se pridruže na probi, kako bi orkestar bio potpuniji. Uživamo radeći zajedno - kaže Bojana.

Devojčice uvežbavaju sviranje "Vranjskog čočeka" i maštaju da svoje umeće pokažu na Saboru u Guči. A pre toga, nastupiće u revijalnom delu na Vasinskom letu u Surdulici.

U Vranju, kao i u Hanu i Surdulici, sa nestrpljenem očekuju da vide kako će ?enski članovi čuvenih trubačkih porodica, pokazati kako su geni čudo.