29.05.2024.

15:06

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Direktoru Klinike za anesteziju UKC Niš Radmilu Jankoviću priznanje za životno delo Evropskog udruženja anesteziologa

Ovu nagradu za celokupno životno angažovanje do sada je dobilo samo 36 lekara iz Evrope, s tim što je poznati lekar iz Niša najmlađi od njih i prvi dobitnik iz zemlje koja nije članica Evropske unije.
Janković je rekao da zvanje doživotnog počasnog člana Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista odbor direktora dodeljuje zaslužnim pojedincima zbog njihovog izuzetnog doprinosa i integriteta na polju nauke i brige o pacijentima u Evropi.

- Bord direktora vrednovao je to što sam gotovo 12 godina aktivan u Evropskom udruženju anesteziologa, od čega sam pet godina bio srpski predstavnik u skupštini udruženja, a šest godina, odnosno tri mandata sekretar udruženja - izjavio je dr Janković, inače i zamenik direktora UKC Niš i predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije. 


Prema njegovim rečima, bord direktora je takođe vrednovao i njegov rad u naučnom komitetu udruženja i to što je učestvovao u izradi važnih protokola i vodiča u kliničkoj praksi.

Informer

- Priznanje obično dobiju godišnje dve osobe, a tako je bilo i ovog puta. Priznanje doživotnog počasnog člana dobio je i profesor i urednik evropskog časopisa iz anesteziologije Mark Samama iz Francuske - dodao je dr Janković.
Priznanja su im uručena na svečanoj ceremoniji otvaranja kongresa u Minhenu u čijem radu je minulog vikenda učestvovalo oko 10.000 lekara iz čitavog sveta.
Janković, koji je i redovni profesor Medicinskog fakukteta u Nišu i gostujući  profesor na univerzitetima u Bukureštu, Skoplju i Podgorici, jedan je od najcitiranijih i najviše rangiranih naučnika na polju medicinskih nauka u Srbiji sa više od 4.000 citata.

Autor je više od 150 recenziranih radova, a neki od njih su publikovani u najviše rangiranim časopisima u svetu.
Za svoj dosadašnji rad nagrađen je u Srbiji ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena i zlatnom Oktobarskom medaljom grada Leskovca.