30.05.2024.

09:00

Foto: Društvo fizičara Srbije

Vesti

Srpski genijalci spremni za Međunarodnu olimpijadu: Najveći talenti iz prirodnih nauka stigli do uspeha uz "Energiju znanja"

Timovi su odabrani na domaćoj olimpijadi na osnovu rezultata koji su postigli talenti iz cele Srbije. Ekipu koja je predstavljala Srbiju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi činili su Gvozden Lapčević i Novak Despotović, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, koji su na SMO osvojili prvu nagradu, zatim Strahinja Svrzić, učenik Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, kao i Mihailo Jančević, Stefan Šebez i Stevan Radivojević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

Đaci koji su se plasirali na Međunarodnu olimpijadu iz fizike su: Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Janko Popović, Andrej Drobnjaković, Mihailo Jančević iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Filip Golubović iz niške Gimnazije "Svetozar Marković".

Informer

Pomoć prijatelja


Kako za Informer navodi predsednik Društva fizičara Srbije Bratislav Obradović, Međunarodna olimpijada iz ove prirodne nauke će ove godine biti održana od 21. do 29. jula u iranskom gradu Isfahanu.
- Na domaćoj olimpijadi je odabrano pet članova tima koji će predstavljati Srbiju na ovom takmičenju. Oni se sada uveliko spremaju za Iran u laboratoriji na Fizičkom fakultetu. Osim klasičnih zadataka, oni će imati i eksperimentalne zadatke. Ove godine smo prvi put imali dva eksperimentalna zadatka na domaćem takmičenju, baš kao što će to biti slučaj i na Međunarodnoj olimpijadi. Ranije smo imali jedan ovakav zadatak - eksperiment, ali sada smo uz pomoć kompanije NIS uspeli da obezbedimo aparature neophodne za ove zadatke.

Njih nije jednostavno raditi. Ove godine smo imali čak 37 takmičara i za dva zadatka smo morali da nabavimo čak 74 aparature. Da nije bilo NIS-a, teško da bismo uspeli - navodi Obradović.
Naš sagovornik navodi da su ovakva takmičenja pravi način da se fizika promoviše među mladima, naročito imajući u vidu da je broj onih koji se kasnije opredele da studiraju ovu nauku veoma mali.
Predsednik Društva matematičara Srbije Miroslav Marić za Informer navodi da se 65. Međunarodna matematička olimpijada održava od 10. do 22. jula u mestu Bat u Velikoj Britaniji.
- Tim Srbije, nakon veoma zahtevnog ciklusa izbora ekipe, što je samo po sebi svojevrsna priprema, imao je organizovane pripreme pre Balkanske matematičke olimpijade, a imaće i pred Međunarodnu matematičku olimpijadu. Ekipu za najvažnije svetsko takmičenje srednjoškolaca pripremaju naši bivši olimpijci. Tu vrstu interakcije smatramo veoma značajnom za prenošenje relevantnih iskustava. Ove godine, naš tim bi deo priprema trebalo da ima u Kini. Pomoć kompanije NIS je dragocena za obezbeđivanje što boljih uslova za rad olimpijaca, kao i za pokrivanje dela organizacionih troškova priprema - kaže Marić.

Informer

Podsticaj za najbolje rezultate


Marić navodi da je podrška društveno odgovornih kompanija dobrodošla jer se ulaganjem u organizaciju takmičenja i podrškom takmičarima promovišu nauka i bavljenje kreativnim delatnostima.
- Podrška kompanije NIS mladim matematičarima posebno je značajna jer je usmerena na podsticanje najboljih takmičara da postižu što bolje rezultate i predstavljaju našu zemlju na najbolji način. Verujemo da će se ta saradnja nastaviti i u narednim godinama - kaže Marić.


Glavni cilj - popularizacija nauke

U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih matematičara i fizičara, NIS u okviru programa "Energija znanja" od 2013. godine sarađuje sa Društvom matematičara i Društvom fizičara Srbije kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike i fizike, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou. Pored toga, NIS podržava i Srpsko hemijsko društvo i takmičenja učenika iz ove nauke.
Program "Energija znanja" pokrenut je 2012. godine. Kroz program se ostvaruje saradnja sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu, poboljšavaju se uslovi za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima u Srbiji, realizuju se zajednički projekti. Kompanija podržava razvoj prirodnih nauka i dodeljuje stipendije najboljim domaćim studentima u skladu sa svojim kadrovskim potrebama.