30.05.2024.

11:36

Foto: informer.rs

Vesti

Položen kamen temeljac: Počinje izgradnja obrazovnog kampusa u Beogradu na vodi (VIDEO)

Predsednica parlamenta Ana Brnabić kazala je da joj je draga da su se danas okupili povodom izgradnje vrtića i škole.

- Ulaganje u decu, u obrazovanje najbolji mogući način da ulažete u budućnost jedne zemlje. Ovo nije vrtić, niti škola za privilegovane, ovo je državni vrtić. Posetila sam pre nekog vremena fenomenalnu školu u Ubu, nakon te smo dobili modernu školu u Sjenici, sada smo ovde. Kada završimo ovde, to će postati standard - istakla je Brnabić.

On je istakla d bez ulaganja u decu, ljude i obrazovanje, nema ulaganja u budućnost.

- Ponosna sam što smo životni standard građana barem tri puta povećali. Želim da čestitam čitavom timu, predsedniku Vučiću i Siniši. Oni su prvi verovali, mi smo ih sledili - napominje Brnabić.

Nova faza

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je mnogo srećan što je danas tu.

- Ovo je nova faza. Krećemo sa izgradnjom vrtića i škole. Svoje najranije dane mališani će imati priliku da provedu ovde. Objekte gradimo zbog ljudi. Jedna investicija bukvalno gura drugu i tera nas da budemo još uspešniji - kazao je Mali.

On je istakao da je Srbija domaćin Ekspa 2027 i da na pravi način moramo predstaviti svoju zemlju.

- Ekspo, Beograd na vodi, sve su to projekti koji pospešuju našu ekonomiju. Od najružnijeg dela Beograda uspeli smo da napravimo ovakvo gradilište. Prvo poluvreme je iza nas, krećemo u drugo - istakao je ministar.

Svečana ceremonija polaganja kamena temeljca za školu i vrtić je na prostoru iza zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice (Savski trg).

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izrazila je zadovoljstvo zato što se na atraktivnoj lokaciji razgovara o deci i obrazovanju.

- Atraktivna lokacija za Beograd je uvek atraktivna lokacija za čitavu Srbiju. Zbog čega? Zbog toga što 'Skok u budućnost' ne vidimo bez mališana, 400 učenika će ispuniti prostore osnovne škole, čiji kamen temeljac danas postavljamo. Na površini od 800 kvadrata biće vrtić u kome će deca učiti po modelu svojih vaspitača, zahvaljujući sopstvenoj kreativnosti i sopstvenim idejama - rekla je Đukić Dejanović.

Direktorka kompanije Belgrade Waterfront Zorana Burlić rekla je da je zadovoljstvo što se polaže kamen temeljac za izgradnju najmodernijeg obrazovnog kapaciteta u Srbiji.

- Danas postavljamo kamen temeljac koji simbolično predstavlja početak izgradnje jednog objekta, ali u ovom slučaju ne samo to, nego i postavljanje temelja znanja, napretka i razvoja jednog pušta. Školu čine nastavnici, školu čine profesori, a pre svega čine đaci i mi smo se zaista trudili da stvorimo jedno impresivno i inovativno okruženje za njih da uživaju u sticanju novih znanja i veština koje će im za život trebati -  rekla je Burlić.

Škola će imati moderne učionice, imaće specijalizovane kabinete, imaće veliku fiskuturnu salu sa košarkaškim terenom, imaće mini botaničku baštu i puno sadržaja za rad i uživanje na otvorenom. U dvorištu škole nalaziće se brojni sportski tereni i učionica pod vedrim nebom.

Uporedo sa početkom izgradnje škole počinje se izgradnja najmodernijeg državnog vrtića, a oba objekta se nalaze u neposrednoj blizini izgrađene stare Pošte koje će u budućnosti imati interaktivan dečji muzej i dečje pozorište čime će se u potpunosti upotpuniti sadržaj za najmlađe generacije.

Brnabić, Mali, Đukić Dejanović, Vujović su zajedno položili kamen temeljac za izgradnju škole i vrtića i ostavili poruke u vremenskoj kapsuli za buduća pokoljenja.

Ceremoniji je prisustvovao i naš proslavljeni teniser Janko Tipsarević.