03.06.2024.

10:20

Foto: TOS

Vesti

Tara je najlepša u leto! Ove aktivnosti ne smete propustiti na divljoj lepotici zapadne Srbije

Njena prosečna nadmorska visina je od 1.000-1.200 metara, a njen najviši vrh Kozji rid dostiže nešto manje od 1.600 metara.

Nepregledne šume, veličanstveni kanjon reke Drine, veštačka jezera i raznovrstan biljni i životinjski svet, prepliću se na Tari stvarajući zaista neverovatan prizor. A njena izuzetna lepota tera putnike da joj se iznova vraćaju otkrivajući nešto novo, interesantno i uzbudljivo sa svakim dolaskom.

Raj za jahače

Turisti koji redovno ovde dolaze kao najveću atrakciju posebno izdavajaju - jahanje konja.  Najviše uživaju iskusni jahači, koji u pratnji vodiča na konjima obilaze šumske staze pored vidikovca, borovog brda i jezerceta Jarevac,  ski-staze,  Račansku Šljivovicu sve prema Sokolini i Dobrom polju.

Za početnike i neiskusne jahače tu su kraće varijante kroz šetnje kroz šumu, etno selo, auto kamp, rasadnik ili prema manastiru Srpskih Svetitelja.

Posetioci Tare smeštaj mogu potražiti u jednom od njena dva turistička centra – Kaluđerskim barama ili Mitrovcu. Kaluđerske bare posetiocima pružaju priliku za rekreaciju na nekom od igrališta za male sportove, tenis, dečjim igralištima ili na trim-stazi.

Informer

 

Vožnja brdskim biciklima, tereni za fudbal i košarku

Mitrovac je prilagođen deci koja mogu uživati u terenima za mali fudbal i košarku, ili čak napraviti svoje prve korake na ski-stazama za početnike.
Brojne planinarske staze provešće vas kroz najlepše predele ove planine, a možete ih preći i brdskim biciklom. U letnjim mesecima neizostavno posetite jezera Zaovine i Perućac i uživajte u plivanju, kupanju i izletima kraj vode.

U okolini planine možete obići nekoliko srednjevekovnih lokaliteta među kojima se po lepoti ističe manastir Rača izgrađen u 13. veku. Na lokalitetu „Mramorje” u Perućcu nalaze se srednjevekovni nadgrobni spomenici – stećci, koji su upisani i u Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Informer

 

Dobra hrana i uživanje u neverovatnom pogledu

Posetom etno-domaćinstvima na Kaluđerskim barama, možete saznati više o tradicionalnom načinu života na ovim prostorima. U autentičnom ambijentu tradicionalnih seoskih brvnara u selu Zaovine možete isprobati mleko, sir, kajmak i mesne prerađevine proizvedene na Tari.
Avanturisti se mogu spuštati niz zelenu vodu Drine i zajedno s hiljadama entuzijasta iz svih krajeva sveta učestvovati u čuvenoj Drinskoj regati, dok će ljubitelji prirode uživati u obilasku jednog od tri vidikovca (Burovo brdo, Banjska i Bilješka stena) s kojih se pruža fantastičan pogled na kanjon ove prekrasne reke.