Autor: Informer.rs

30.05.2024.

15:57

Foto: Shutterstock

Vesti

Besplatni dermatološki pregledi širom Srbije: Cilj rana dijagnostika melanoma!

Udruženje dermatovenerologa Srbije (UDVS) i ove godine organizovaće veliki broj besplatnih pregleda stanovništva širom Srbije, u sredinama gde su dermatolozi nedostupni ili slabije dostupni kao i seskog stanovništva koje je više izloženo UV radijacijom, a sve u cilju rane dijagnostike melanoma i nemlanomskih karcinoma kože.

Prilikom pregleda, dermatolozi će skrenuti pažnju o značaju pravilnog ponašanja na suncu, štetnosti solarijuma, značaju samopregleda i pravovremenog javljanja dermatologu. Pregledi će, osim u mestima od severa do juga Srbije, biti organizovani i u pojedinim delovima regiona.

Akcija besplatnih pregleda trajaće od maja do polovine septembra ove godine, a pod pokroviteljstvom je Ministarstvo zdravlja.

Informer

 

Prof. dr Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije istakla je da će se ove godine pregledi održati u sledećim mestima: u Temerinu 7. i 8. juna, Foči 14. i 15. juna, Kosovskoj Mitrovici 21. i Gračanici 22. juna. Pregledi su predviđeni i u Topoli 18. avgusta, u selu Minićevo pored Knjaževca 24. avgusta, dok su 31. avgusta planirani pregledi u Soko Banji. Stanovništvo u selu Drenovac, pored Šapca biće pregledano 7. septembra, a meštani Sente planirani su za 14. septembar.

Tokom ovogodišnje kampanje formirana je i Radna grupa za prevenciju i ranu dijagnostiku raka kože, sa ciljem edukacija lekara opšte prakse za rano otkrivanje raka kože. U okviru Radne grupe predviđena je, izrada preporuka za kontrolu sprovođenja Pravilnika o posebnim sanitarnim uslovima koji moraju da ispune objekti u kojima se pružaju usluge higijene, nege i ulepšavanje lica i tela kao i davanja preporuka za kontrolu tehničke ispravnosti lampi u solarijumima. Predviđeno je da se napravi i analiza potreba zdravstvenih ustanova koji se bave dermatovenerologijom.

UDVS-je prošle godine, po prvi put sproveo besplatne preglede seoskog stanovništva koji su realizovani u Vojvodini, u seoskim ambulantama u okolini Zrenjanina (Banatski Despotovac i Lazarevo), u seoskim ambulantama u okolini Kikinde (Mokrin, Bašaid, Banatsko Veliko Selo), i u oblastima Mitrovačkog Fruškogorja (Veliki Radinci, Manđelos, Čalma), i Srbobranu gde nema dermatologa.