31.05.2024.

12:07

Foto: Miloš Rafailović/shutterstock

Vesti

Najnovije upozorenje RHMZ na jak pljusak i olujni vetar: Očekuju se i superćelijske oluje, evo i gde

"Oblačnost koja u Slavoniji, BiH, ali i na zapadu i jugozapadu Srbije uslovlјava kišu u naredna 3 časa premeštaće se ka centralnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj. Na području Beograda prolazne padavine očekuju se sredinom dana", najavio je RHMZ.

"Topli front će (danas) u prvom delu dana preći preko Srbije i pratiće ga slaba do umerena kiša i pojačavanje južnih vetrova nakon njegovog prolaska.

Informer

Posle 14-15 h, u regionu:

Srema
Mačve
Sve 3 Bačke
Okolini Grada Beograda (zapad)

- atmosfera će se destabilizovati, u kombinaciji sa jačanjem smicanja vetra.

▪︎ Oluje (superćelije) se mogu inicirati na istoku Slavonije / severoistoku Bosne i krenuti jugozapadnim strujanjem prema severoistoku (najjači oblaci će se kretati zapadnim / sverozapadnim strujanjem). Najjači oblaci će donositi jak grad do 4 cm u prečniku.

Posle 15 sati prva potencijalna trasa oluja će biti dolinom Save, a posle 18 sati će se glavna aktivnost premeštiti na region Bačke, kada oluje iz Slavonije sve do duboko u noć mogu prelaziti preko Bačke ka Mađarskoj.

Oblaci iz zapadne Srbije mogu izdržati sve do Banata i Podunavlja, donoseći izolovane pljuskove i grmljavinu.

Južno od Save i Dunava, nakon prolaska fronta sa slabom i umerenom kišom pre podne i sredinom dana, u drugom delu dana suvo i bez uslova za nevremena", objavio je Hailz Srbija, meteorološki sistem.

U Bačkoj je na snazi narandžasti meteo alarm zbog grmljavine. Narandžasto upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..