31.05.2024.

13:50

Foto: Shutterstock

Vesti

"Carinici u Grčkoj oduzimaju ovu hranu na granici": Detaljno objašnjenje, sve o novim pravilima za putovanje autobusom

Prema rečima Aleksandra Seničića, dešavalo se da jedna porodica ponese i po više od pet kofera, za šta veruje da nije neophodno za jedan odmor od 10 dana.

"Kada nema mesta u prtljažnom delu, onda kažu – nije važno, može i u kabinu autobusa, ali to je nebezbedno i protivno zakonu o bezbednosti saobraćaja", kaže Seničić.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija napominje da će vozači ubuduće morati rigidnije da kontrolišu količinu prtljaga koja se unosi u autobus, i smatra da je jedan veliki kofer po osobi sasvim dovoljan.

"Dešavalo se da se na letovanje nosi puno hrane, ručni frižidari, suncobrani, stolice za plažu, pa čak i čamci", kaže Seničić.

Turističke agencije i vozači ne kontrolišu sadržaj kofera, ali putnici moraju da znaju da carinici, na primer u Grčkoj, mogu da im oduzmu svu hranu koja nije vakuumirana.

"Svaki autobus, kao i automobil, ima odrđenu nosivost, a u povratku sa letovanja ljudi često nose velike količine maslinovog ulja, pa i voće i povrće", navodi Seničić.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija upozorava putnike da na polazištima turističkih autobusa ima puno džeparoša i apeluje na njih da vode računa o dokumentima i stvarima.

Kada je reč o turističkim aranžmanima za predstojeću letnju sezonu, Seničić kaže da su u proseku skuplji 15 odsto, kada je reč o privatnom smeštaju, a za hotelski smeštaj treba izdvojiti do 20 odsto više nego prošle godine.