Autor: Informer.rs

01.06.2024.

20:11 >> 20:15

Foto: Miroljub Mihailović

Vesti

Doktorka Hitne pomoći objašnjava šta morate da ako se nađete u vozilu u trenutku nesreće: Ovo je ključno!

- Potrebna je bilo kakva informacija, poput toga da su na primer 14 minuta od Obrenovca. Nama to znači da bi mogli da ih što pre pronađemo - kaže doktorka Stefanović za "Blic".

Informer

 

Šta raditi ako su oko vas povređeni u nesreći?

Zatim, prema njenim rečima, osoba koja nema povrede bi trebalo da proveri ko je od putnika u svesnom stanju i da li svi dišu.

- Potrebne su nam sve informacije koje neko vidi i čuje. Na primer, pet osoba krvari, jedna iz nosa, druga iz usta, treća iz ruke i tako dalje. Da li neko teško diše, da li je nekome amputiran deo tela, da li nekome stoji glava u neobičajnom položaju, da li je neko bled. Apsolutno sve. Važno nam je i da kažu i da li je neko preminuo. Mi znamo da toj osobi ne možemo pomoći, ali je bitno da nam to kažu kako bismo mogli da pošaljemo dovoljan broj ekipa jer jedna ekipa Hitne pomoći pruža pomoć jednoj osobi sa teškim telesnim povredama - kaže sagovornica.

Kako kaže, dešava se da na primer putnik žvaće žvaku, te da ona može da dovede do problema sa disanjem kada se dogodi saobraćajka, zbog čega je važno da se iz usta putnika izvade svi predmeti.