02.06.2024.

18:35

Foto: Shuterstock

Vesti

Srbiji preti žestoko nevreme, a sve je uvod u vrlo nestabilan period! Evo šta nas očekuje od večeras, oglasio se i MUP

Širom Srbije sutra će biti uslova za pljuskove sa grmljavinom, a lokalno se očekuju i nepogode sa gradom, jakim gromovima i vrlo obilnim pljuskovima.

Najveća verovatnoća ovih nepogoda biće poslepodne.

Dobra vest je i da će sredina sedmice doneti i stabilizaciju vremena, pa će u drugoj polovini sledeće sedmice biti sunčano i sve toplije, uz temperature oko 30°C.

Oko 10. juna Srbiju bi zahvatio i prvi kraći toplotni talas, a prema trenutnim prognozama tada bi maksimalne temperature bile od 30 do 35°C, nakon čega bi usledilo blago osveženje sa prolaznim pljuskovima i grmljavinom.

Dakle, nakon veoma nestabilnog maja i sam početak juna doneće slično vreme, a potom sledi stabilizacija vremena, uz pravo letnje vreme.

Podsećamo, prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

Naime, RHMZ je najavio narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče, za područje Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga kao i crveni meteoalarm u ponedeljak, 3. juna, za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug, dok se u svim ostalim upravnim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm, stoji u saopštenju MUP-a.