04.06.2024.

09:34

Foto: Shutterstock

Vesti

"Prva pomoć je najvažnija" Dva deteta od 16 meseci i 5 godina primljena u bolnicu: Nećete verovati šta su progutala!

Ugledni pedijatar dr Saša Milićević objasnio je roditeljima šta odmah treba učiniti i preduzeti kao prvu pomoć do dolaska lekara.

- Treba odmah reagovati ako dete počne da kašlje i poplavi - prvo što treba učiniti jeste obrnuti ga naglavačke i udarati ga malo između plećkica da predmet ispadne napolje. Što pre pozvati lekara, ali je prva pomoć najvažnija - kaže Milićević.

On je kazao i da deca često progutaju delove igračaka, posebno ako im rastu zubići pa ih tako češkaju, a problem nastaje ako im je predmet u ustima a naglo ustanu ili ih neko uplaši pa naprave udisaj i tako predmet uđe u disajne puteve.

Informer

 

Dr Milićević je rekao i da se dešava da deca progutaju baterije one manje koje lako skliznu a opasno je ako odu u organe za varenje jer mogu da naprave opasan hemijski proces.

- Najvažnije je prepoznati na vreme šta je posredi i odmah pozvati lekara. Deca moraju stalno da se drže na oku ali i da pored sveg nadzora mogu da se dese i najneobičnije stvari jer kad se roditelj okrene i na sekund nešto može da se desi - napominje Milićević.

Kazao je i da roditelji treba van dohvata deteta da sklone sve sitno od hrane poput badema, lešnika, kikirikija...