04.06.2024.

11:58

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Zoran iz Nove Varoši platio ekskurziju đacima seoske škole koju je i on pohađao!

Na put je otišlo 39 đaka, koliko ih i ima u prvih šest razreda, a troškove ove ekskurzije finansirao je Zoran Purić, vlasnik novovaroške firme "Složna braća". 
U ovu seosku osmoletku, priča nam Zoran, i on je išao od petog do osmog razreda, nakon što je prva četiri završio u susednim Drmanovićima, njegovom rodnom selu.

Informer

- Pamtim samo lepe uspomene iz ove škole, pa me i posle toliko godina nakon završetka, opet neka ljubav vezuje za nju. I moja deca su pohađala ovu školu, a sada trenutno i najmlađi sin, iz čije sam priče i saznao da mnogi njegovi školski drugari nemaju sredstava za ovaj jednodnevni izlet, pa sam se odlučio da ja finansiram njihov put i ručak, i nadam se da će mojim primerom krenuti i drugi privatnici - kaže Zoran.


Ekskurzija, ipak, nije samo obično putovanje, već prilika da deca prošire svoje horizonte, upoznaju nove ljude i stvore nezaboravne uspomene, koje će pamtiti celog života, pa su svi učenici, zbog ukazane prilike, Zoranu neizmerno zahvalni.

Informer

- Tvrdim da uvek treba činiti dobra dela i pomoći svakom, ukoliko se može, pa kada sam čuo i video da su deca zbog odlaska na ekskurziju, zajedno i sa mojim sinom, bila najmejana i radosna, i meni je srce bilo puno - otkriva nam Purić.
Pod krovom škole u Akmačićima trenutno uče 54 đaka, pa je ova osmoletka jedna od najbrojnih u novovaroškom kraju. Pored matične škole, izdvojena, četvororazredna odeljenja, pohađaju učenici u Radijevićima, Drmanovićima i Vilovima. 


Pa iako bi se reklo da planinska sela ostaju pusta, ovde u vrletima Zlatara, najmlađih, ipak, ima.
- Za razliku od drugih seoskih škola, kod nas je u poslednje dve godine broj đaka u blagom porastu. To nas raduje, i nadamo se u narednom periodu što većem broju učenika - rekao je Bojo Obućina, direktor OŠ "Momir Pucarević".


Ostalih 15 učenika, koji pohađaju sedmi i osmi razred, ovog proleća nisu otišli na ekskurziju, koja je bila planirana da traje tri dana, a razlog je, jer najniža ponuda iznosi 27.000 dinara po učeniku, što je, tvrde roditelji, zaista mnogo za tri dana puta i dva noćenja.