04.06.2024.

20:35

Foto: Printcreen

Vesti

"Dve se u meni pobiše sile, mozak i srce, pamet i slast": Navršilo se 115 godina od nastanka pesme "Santa Maria della Salute"

Po mišljenju mnogih, pesma "Santa Maria della Salute" smatra se najuzvišenijom i najljubavnijom pesmom srpske ljubavne lirike. Objavljena je početkom juna 1909. godine, u izdanju Matice srpske.

Događaj, koji je pesnika nagnao na stvaranje stihova je iznenadna smrt Lenke Dunđerski (1895.), kćerke Lazara Dunđerskog, najimućnijeg Srbina u Austrougarskoj monarhiji. 

Odnos Laze i Lenke

Prvi susret Laze i Lenke vezuje se za njegov povratak iz Crne Gore (1891.) u dvorac porodice Dunđerski, u Čelarevu. 

Kada su se upoznali, njoj je bila 21, a njemu 50 godina. O tom susretu, Lenka je u svom dnevniku zapisala: 

-Danas sam ga videla prvi put. Ima gibaк, ponosit hod, prinčevsko držanje. Razbarušene je kose, uzvinutih brkova koji više odaju neki teatarski efekat, očiju оkruglih i ispupčenih, u kojima sе ogleda velika umnost i duševna dubina…Gospodin Laza je sve dame šarmirao, a meni je udelio komplimente na pet jezika. Čini mi se da je svoje oči upirao najviše u mom pravcu. Kasnije mi je rekao da ne postoji klavirska kompozicija koja bi izrazila nezemljasko plavilo mojih očiju. Da, baš se tako izrazio i još, da će ovo letnje popodne uneti tranji nemir u njegovo srce… - Leta gospodnjeg 1891. godine

Informer

Kao i ona, i Laza je bio očaran kako njenom lepotom i mladošću, tako i njenim razdraganim karakterom i izuzetnom inteligencijom. Međutim, svestan prepreka u vidu velike razlike u godinama, a potom i kumstva sa njenom porodicom, emocije koje su postojale među njima, pesnik je morao da potisne. 

Kako bi je udaljio od sebe, čak je pisao velikom naučniku Nikoli Tesli i predlagao mu potencijalnu ženidbu sa Lenkom. Poslednji očajnički potez da pobegne od kobne ljubavi bila je ženidba Julijanom Palanački, iz Sombora, na predlog Lazara Dunđerskog.

-Da li je mogao da bude svirepiji? Za kuma je pozvao mog oca! Savršen zločin, bez traga. Ali zašto? Šta sam nažao učinila? Zašto se oženio za bogatstvo i samo zbog toga? Čujem, nije ni lepa, ni mlada, samo miradžika. Zar na to spade moj veliki pesnik i svi njegovi, i moji ideali? Otišla je moja sreća. Našto sada i život? -  zapisala je Lenka u svom dnevniku nakon što se Laza oženio. 

Dva meseca kasnije, dok je Laza bio sa Julijanom na bračnom putovanju u Veneciji, Lenka Dunđerski je tragično preminula 8. novembra, na svoj 25. rođendan.

Slomljen i očajan, otišao je u Crkvu Gospe od Spasa u Veneciji (Santa Maria della Salute) da se moli. Po tome će dobiti ime najlepša ljubavna pesma srpske poezije - Santa Maria della Salute.

Nikada se nije oporavio od Lenkine smrti i više od decenije je zapisivao stihove koji će postati najlepša pesma naše poezije.