04.06.2024.

14:03

Foto: Foto: Pexels, Informer

Vesti

U autobus ubuduće kao u avion: Za prtljag u putničkoj kabini kazna i do dva miliona dinara

Direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić pitali smo kako misli da će ovaj propis uticati na autobuski prevoz?

“Nažalost, takva naša odluka i dogovor je posledica manjeg broja gostiju koji su se neodgovorno ponašali i nosili neverovatne stvari sa sobom – i na destinacije i nazad. Naime, zbog njihove sigurnosti ova mera je na neki način i iznuđena, a po ugledu na kolege u avio-industriji je uzet model: jedno sedište – jedan prtljag. Verujem da će većina kolega iz agencija umeti da proceni i da će izlaziti u suret putnicima koji imaju opravdani višak prtljaga, kao što su dečija kolica i neke pomoćne sprave, pa samim tim ne vidim razlog da to loše utiče na odluku putnika da ne putuju autobusom. Realno, jedan komad prtljaga od 23 kilograma je i više nego dovoljan za boravak na moru 10 dana”, objašnjava naš sagovornik.

On dalje upozorava da nošenje hrane (mesa, povrća i slično) nije dozvoljeno po zakonskim propisima zemalja u koje se putuje.

“Agencije nemaju pravo da kontrolišu unos hrane, ali ta roba može biti trajno oduzeta pri ulasku u tu zemlju, te ne želimo da preuzimamo odgovornost, kao ni za skladištenje prtljaga u kabini kod putnika, jer je to opasno po bezbednost i kažnjivo po Zakonu kaznama od 300.000 do dva miliona dinara”, ističe Seničić u razgovoru za Biznis.rs.