04.06.2024.

16:48

Foto: Tik Tok/prntscreen

Vesti

Svi Kinezi znaju gde je Srbija i da su Srbi njihovi prijatelji: Lepa Staša studira u Kini, ali na neke stvari ne može da se navikne

Najteže im pada, kako kaže, da se naviknu na hranu.

- Doručkovali smo u domu i odmah smo se uputili ka centru Hangdžoa. Lagali bismo kad bi rekli da smo se privikli na hranu. I dalje smo u procesu toga i čini mi se da će to da nam pada najteže - kaže ona i dodaje da je drugi problem taj što malo ko u Kini priča engleski jezik:

- Kinezi zaista ne pričaju engleski jezik, tako da se snalazimo nekako i još nismo navikli na to. Za sve imaju svoje aplikacije, tako da evropske aplikacije i stvari koje mi koristimo, gotovo da ne rade uopšte.

Ali, sa druge strane, Kinezi su jako prijateljski nastrojeni prema Srbima.

- Apsolutno svaki Kinez na kojeg smo naišli je znao gde je Srbija i znao je da smo mi kineski prijatelji. Tako su prema nama još više gostoprimljivi nego inače. Najčudnije od svega je što nas slikaju na ulicama i traže da se slikamo sa njima kao da smo poznate ličnosti - priča Staša.

Što se vremena tiče, ni tu situacija nije idealna. Veoma je toplo, ali i zagušljivo.- U Kini je jako sparno i gotovo da nema čistog vazduha, tako da na 40 stepeni jedva dišete, a mi smo ceo dan šetali. I nakon kineske hrane i te šetnje, jedino je preostalo da se vratimo u dom i pojedemo nešto domaće, tako da su moje koleginice napravile najbolju pileću supu na svetu - ispričala je Staša.