04.06.2024.

17:41

Foto: printskrin/fejsbuk/kud čarapani

Vesti

Ovo je jedino selo u Srbiji gde se igra ovakvo kolo! Najbolji igrači među decom

Dva štapa sa platformama za hodanje i veština kretanja uz pomoć njih za stanovnike sela Voluja kod Kučeva više su od zabave. Reč je o tradiciji koju čuvaju duže od veka i nasleđu predaka koje sa ponosom pokazuju svakome ko se u ovom kraju zadesi, a voljan je da pokuša da savlada naizgled laku veštinu hodanja na štulama.

Savremene štule prave se od "laganog" drveta, kako ne bi bile teške za ruke, imaju mekane platforme za noge i gume na vrhovima koji dodiruju zemlju kako se ne bi klizale.

Kolo i fudbal na štulama

Iako su im nekada služile umesto čizama za prelazak preko Peka dok čuvaju stoku u blizini reke, meštani Voluja kako mlađi, tako i oni stariji danas na njima mogu da odigraju čak i vlaško kolo, ali i da daju golove.

Tradicija igranja na štulama postoji već dugi niz godina, a prvi nastup vezuje se 1968. godinu i manifestaciju Homoljski motivi, kada su žitelji Voluja pred publikom odigrali kolo, a zatim i fudbalsku utakmicu, ispričali su iz KUD "Štule" ranije za medije.

Da nije baš lako savladati veštinu igranja na štulama govori činjenica da je samo za savladavanje hodanja potrebno mesec ili dva dana, a tek onda se prelazi na učenje koreografije uz pomoć drvenih štapova.

Održavanje ravnoteže, snaga u rukama i strpljenje, sve su ovo preduslovi za učenje dobre tehnike hodanja na štulama, a uz pomoć iskustva kasnije se dolazi do jedne prave folklorne atrakcije.

Deca iz ovog kraja na štule staju sa polaskom u školu, a ima i onih mališana koji najpre nauče da hodaju na štulama, a tek posle toga prva slova.

Ovu jedinstvenu tradiciju, nadaju se meštani, nastaviće i buduće generacije i tako sačuvati kulturno bogatstvo ovog dela istočne Srbije.