05.06.2024.

10:55

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Lučić: Telekom lane ostvario prihod od 230,7 milijardi dinara

Prema njegovim rečima profitabilnost za prošlu godinu je porasla i prvi put je na nivou Telekom Srbija grupe operativna dobit EBITDA prešla milijardu evra i za 80 odsto je veća nego 2022. godine, dok je neto dobit rekordnih 49 milijardi dinara. "EBITDA samog Telekoma Srbija je 87 milijardi, a profit 34 milijarde.

Paralelno s tim, značajno je povećan broj korisnika i to mobilne telefonije za 195.000 a interneta i multimedije za 158.000. Telekom Srbija grupa sada prvi put ima čak 11,4 miliona korisnika, skoro duplo više od ukupnog broja stanovnika u Srbiji.

Dvocifren rast prihoda nastavljen je i u segmentima interneta, 11 odsto i mulitmedije 15 odsto", rekao je on. Dodao je da je grupa ostvarila zacrtane ciljeve iz strategije razvoja, koji podrazumevaju prihod veći od dve milijarde i operativni profit iznad milijardu evra.

Odgovarajući na pitanje kolika je zaduženost Telekoma, Lučić je rekao da je sada dug 2,3 puta veći od EBITDA i da je prvi put posle dužeg vremena taj odnos pao ispod tri i da se Telekom po tom kriterijumu svrstao u red najmanje zaduženih telekomunikacionih operatora. Dodao je da se dug u apsolutnom iznosu povećao 20 odsto, ali da bi trebalo uzeti u obzir da je novac od prodaje stubova legao na račun kompanije 31. januara ove godine i ako se uzmu u obzir i ta sredstva, povećanja duga praktično nije ni bilo.

Informer

Lučić je najavio da posle uspostavljene saradnje sa nekoliko svetskih finansijskih institucija, Telekom trenutno pregovara i sa američkom EXIM bankom i da će biti prvi operator u Evropi a možda i na svetu koji će dobiti podršku ove velike institucije za budući razvoj. Govoreći o tome da li veliki svetski igrači garantuju da 5G mreža može da se završi u kratkom roku, rekao je da garancija brze implementacije ove mreže leži pre svega u izuzenom znanju naših stručnjaka i radnika. "Naša 4G mreža je izuzetnog kvaliteta i pokrivenosti. To će značajno olakšati implementaciju 5G.

Ugovori sa EIB, SEK i nadam se EXIM će samo dodatno ubrzati i olakšati implementaciju 5G. Potpuno sam siguran da ćemo za EXPO 2027 imati izuzetno kvalitetnu 5G mrežu sa raznim servisima zasnovanim na ovoj tehnologiji", rekao je Lučić.

Kada je reč o akcionarima i dividendama, najavio je da će Skupština akcionara do kraja juna doneti odluku o isplati dividendi u vrednosti od 6,7 milijardi dinara i da će akcionari novac dobiti u decembru.

Dodao je da je Telekom do sada za dividende akcionarima isplatio skoro 1,1 milijardu evra. Osvrćući se na to što su korisnici Telekoma u martu dobili veće račune, rekao je da cene zapravo nisu povećavane u martu već da su izjednačene cene paketa za sve korisnike radi prilagođavanja novom zakonu i da je u isto vreme uveden "loyalty" program.

Tako se, prema njegovim rečima, nekim korisnicima povećala pretplata, nekima je ostala ista, a nekima se smanjila. Lučić je najvio da bi Telekom do kraja godine trebalo da pusti signal i u Americi i postane prisutan i na ovom tržištu. Time bi se, dodaje, zajedno sa evropskim tržištem, pokrilo više od pola milijarde stanovnika i Telekom postao veliki globalni operator.