05.06.2024.

12:35

Foto: Shutterstock

Vesti

Hrvati udaraju po džepu! Kugla sladoleda košta kao Svetog Petra kajgana, a za ležaljke traže kao u San Tropeu

Iako su i cene u skladu sa dubinom džepa stranaca, ona kaže da ima stvari koje, ipak, nisu tako skupe kao što se očekuje.

- Za paste sam zapamtila da smo plaćali 16-17 evra, dok su morski plodovi oko 30 evra, zavisi od vrste. Naravno, ima i skupljih mesta gde nema obroka ispod 40-50 evra. Nije mi toliko strašno kao što sam se plašila da će biti s obzirom na to da su isključivo dobrostojeći stranci posetioci - kaže sagovornica, koja je na Hvaru zatekla Šveđane, Portugalce, Špance i Britance.

Kaže da se ugostitelji gotovo iznanade kada čuju "dobar dan" od turista, jer su navikli na engleski.

Dodala je da je pivo oko pet evra, a kafu je pronašla za oko 2,5 evra. Sladoled je plaćala 3,5 evra za kuglu, ali napominje da su kugle velike i dovoljna je jedna kao i da je u pitanju sladoled po tradicionalnoj recepturi, te joj cena nije strašna s obzirom na kvalitet.

Informer

 

Povratna karta na brodiću do prvih manjih ostrva košta deset evra, a do poznatih Paklenih ostrva 15 evra. Ležaljke su, takođe, 15 evra.

Cene u Hrvatskoj, posebno na hrvatskom primorju su svake godine sve veće, piše Večernji list i dodaje da mnogi ugostitelji "naduvaju cene", navodeći primer Opatije. Naime, račun od 9. maja pokazuje da espreso košta pet evra, veliki kapućino šest, a neskafa od vanile 6,50 evra. Uz nekoliko kafa, na računu je bio i koktel od 13 evra.

Oni su naveli da, ipak, ima "svetlih primera" kao što je kafa plaćena 1,30 evra, kako stoji na računu sa Murtera.