05.06.2024.

13:15

Foto: Promo

Vesti

Nacionalni paviljon Srbije na Ekspo 2027 imaće 8 spratova i 6 podzemnih etaža: Raspisan tender za dizajn


Budući objekat treba da ima osam spratova, kao da i ima maksimalnu bruto površinu 30.000 kvadratnih metara. Moguće je i da ima maksimalo šest podzemnih etaža.

Objekat treba da sadrži multifunkcionalni prostor, galerijski, odnosno izložbeni prostor, edukativni sadržaj, kao i delove za administraciju, tehničke prostorije, uslužne prostore, logistiku i komunikacije.

Ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi i skicu predloga dizajna paviljona Republike Srbije - tekstualno i vizuelno obrazloženje koncepta autorskog rada, kao i eksterijera i enterijera objekta (3D prikaz objekta sa materijalizacijom).

Skica mora da sadrži i okvirnu cenu realizacije tj. izgradnje objekta na osnovu dizajna paviljona Republike Srbije za "Ekspo 2027 Beogradˮ bez PDV-a. Ponude ponuđača koji uz ponudu ne dostave traženu skicu biće odbijene kao neprihvatljive.
Rok za izradu konačnog dizajna paviljona Republike Srbije za Ekspo 2027 Beograd ne može biti duži od 90 kalendarskih dana, a rok za prijavu na tender je 14. jun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom maja da će nacionalni paviljon Srbije za izložbu EXPO 2027 biti predstavljen najkasnije za mesec dana. On je, gostujući na RTS, ocenio da će "biti čudesan, na ponos svakog građanima naše zemlje".

Vučić je najavio da će osim nacionalnog stadiona i akvatik centra biti građena i tri tematska parka dodajući da se razgovara sa Legolendom o izgradnji zabavnih parkova - poput Diznilenda.
Tu su, dodao je, i vodeni parkovi, kao i izgradnja pristaništa na Savi.