06.06.2024.

09:30

Foto: Shutterstock

Vesti

Kamate konačno padaju: Danas odluka o jeftinijim kreditima

Ali pažnja investitora izgleda kao da je već prešla na ono što će se dogoditi nakon što je frankfurtska institucija smanjila ovu u junu.

- Sudeći po komentarima zvaničnika, nema sumnje u mudrost smanjenja kamatnih stopa 6. juna - rekao je Mark Vol, posmatrač ECB u Dojče banci.

Šta dolazi posle juna?

- Čak i uz iznenađenje nagore na HICP u maju (harmonizovani indeks potrošačkih cena), ECB može da tvrdi da je smanjenje u skladu sa njenom funkcijom reakcije. Pitanje je šta dolazi posle juna?“

Inflacija u evrozoni za maj je bila nešto viša od očekivane, sa glavnom inflacijom od 2,6 odsto, a za baznu inflaciju od 2,9 odsto. Povrh toga, dogovoreni rast plata — cifra koju ECB pažljivo prati — ponovo se ubrzao u prvom kvartalu na 4,7 odsto nakon što je dostigao 4,5 odsto u četvrtom kvartalu 2023.

- Mnogi od ovih podataka su iskrivljeni jednokratnim efektima - rekao je glavni ekonomista Berenberga, Holger Šmiding.

- Na primer. Blaga zima je podstakla izgradnju na otvorenom u K1 (prvi kvartal), a time i realni BDP, dok su jednokratne isplate podigle plate više nego obično u nekim zemljama kao što je Nemačka početkom ove godine.

Ali dok se još jedno smanjenje stope u julu ne može isključiti, s obzirom na nedavne komentare kreatora politike ECB-a, to se ne čini baš verovatnim.

- Vidimo da se neki elementi inflacije pokazuju upornim — posebno domaća inflacija, a posebno usluge - rekla je članica odbora Evropske centralne banke Izabel Šnabel u intervjuu nemačkom javnom servisu ARD 16. maja.

- Upozorila bih da se ne krećete prebrzo jer postoji rizik od prebrzog smanjenja kamatnih stopa. I to bi definitivno trebalo da izbegnemo - rekla je ona.

Sledeće na ovom neravnom putu bila bi razlika između ECB i sopstvene postavke stope Federalnih rezervi SAD koja više liči na "više za duže“. Ovo nije lak zadatak jer bi mogao imati jake implikacije na kurs evra i dolara koji utiče na inflaciju kroz cene uvoznih dobara i usluga.

- Za 6-12 meseci, kada prema našim pretpostavkama razlika između kamatnih stopa Fed-ECB poraste na istorijski visoke nivoe, depresijacija deviznog kursa bi mogla imati snažan prenos inflacije ako, kako se očekuje, domaća tražnja bude jača, profitne marže budu uže i referentne stope su manje restriktivne -objasnio je Mark Vol.