06.06.2024.

10:15

Foto: Tanjug

Vesti

Dama, najmlađi doktorant i ekspert za dronove: Lidija Tomić je inženjerka godine!

Ona je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija - Vazduhoplovnoj akademiji i početkom ove godine odbranila je prvi doktorat u istoriji srpskog vazduhoplovstva koji razmatra dronove kao pretnju po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Mlada Lidija je na početku razgovora otkrila danije očekivala ovu nagradu i pohvalila svoj tim mladih inženjerki.

- Zaista nisam očekivala zato što smo od prvog dana razmišljali da smo svih deset zapravo Inženjerke godine na jednom veoma specifičnom i bitnom zadatku, a to je da kroz naše primere približimo mladim devojkama naše pozive i kako je izgledao naš dosadašnji put. Definitivno hvala na priznanju, ali moje inženjerke, ostalih devet devojaka smo zapravo Inženjerke godine u Srbiji za 2024. godinu - rekla je skromno Lidija.

Informer

 

Izbor inženjerke godine u Srbiji je organizovan drugi put, u organizaciji Privredne komore Srbije, Simensa i Udruženja "Inženjerka godine", kako bi se inspirisale mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u toj branši.

Nakon prijave koja je otvorena 14. marta, odabrano je 10 finalistkinja, a o tome ko će poneti titulu "Inženjerke godine" za 2024. odlučivala su četiri žirija: finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Učestvovalo 80 kandidatkinja

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović je rekao da je kuća srpske privrede ove godine podržala oko 80 kandidatkinja koje su kompanije kandidovale za izbor Inženjerke godine.

- Napravili smo iskorak u odnosu na prošlu godinu. Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji, živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ako nemamo inženjere koji to mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke, jer je daleko iznad proseka u svetu i u Evropi - rekao je Vesović u PKS.

Informer

 

Kaže da je na globalnom nivou opao broj inženjerki za jedan odsto u prethodnih nekoliko godina, što kod nas nije slučaj.

- Neophodno je da imamo inženjerke da bi privreda mogla da napreduje i zato poručujemo kompanijama da omoguće posebno damama da usklade privatni život i karijeru jer to daje rezultate - napominje on

Jedna od najuticajnijih poslovnih žena u regionu, generalna direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar, poručila je ženama da trud i istrajnost uvek donose rezultate, kao i da su strast i predanost ključni faktori za postizanje uspeha.

- Budite uporne i ne odustajte od svojih snova - to su rekle sve naše finalistkinje. Zajedničko im je i da su sve istakle da je moć u znanju koje je glavni kriterijum za uspeh u profesiji - rekla je ona.

Informer

 

Ukazala je na značaj celoživotnog učenja u bilo kojoj oblasti i istakla da znanje podstiče tehnološki napredak.

Rekla je da su u Sloveniji do sada imali šest izbora Inženjerke godine, dva u Hrvatskoj i dva u Srbiji, tako da je bilo 100 finalistkinja, a da je stiglo ukupno oko 500 prijava u sve tri zemlje.