Autor: Informer.rs

06.06.2024.

14:09

Foto: AMSS

Vesti

Karavan bezbednosti u Valjevu, Milan Nikolić ispred AMSS poručio: Cilj nam je da se mlađi nauče, a stariji podsete na to koliko saobraćaj može biti opasan!

Ovo je četvrti grad u kom se najmlađi i ostali građani, kroz perventivnu kampanju, na zanimljiv i interaktivan način, edukuju o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa. Pre Valjeva, Karavan bezbednosti saobraćaja održan je u Somboru, Boru i Kruševcu. 

U prisustvu velikog broja građana Valjeva događaj su otvorili ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, generalni sekretar AMSS-a Milan Nikolić, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, a otvaranju su prisustvovali i ministar bez portfelja Đorđe Milićević  i načelnik Uprave Saobraćajne policije Slaviša Lakićević.  

Informer

 

Zadovoljstvo mi je da je naš Karavan bezbednosti saobraćaja danas u Valjevu. Ovo je još jedna potvrda da dajemo prioritetni značaj pitanju bezbednosti u saobraćaju. Naš je cilj da imamo što manje saobraćajnih nezgoda, u skladu sa strategijom da bude nula smrtnih slučajeva u saobraćajnim nezgodama, naročito kad je reč o deci. Za to je potrebno organizovati i sprovoditi čitav niz preventivnih akcija, kojima ćemo podizati svest kod ljudi o tome da je neophodno da se odgovorno ponašaju u saobraćaju i da je samo jedna sekunda dovoljna da se izgube ljudski životi.  Zahvalan sam lokalnim samoupravama i našim partnerima, koji zajedno sa nama rade na ovome. Naravno, radi se i na izmeni Zakona o bezbednosti u saobraćaju, kako bi se kroz javnu raspravu došlo do toga koje bi bile odgovarajuće kazne u cilju jačeg odvraćanja od činjenja saobraćajnih prekršaja. Ovo je jedna akcija koja bi trebalo da ima stalni karakter i mi ćemo se truditi da budemo prisutni u celoj Srbiji. Želja nam je da se policija, odnosno, Ministarstvo unutrašnjih poslova, što više približi građanima, da oni osete da je to servis građana, da je u njihovoj funkciji i da delujemo zajedno na svim važnim zadacima, kao danas na temu bezbednosti saobraćaja – rekao je ministar Dačić.

O važnosti Karavana bezbednosti saobraćaja u Valjevu je govorio i Milan Nikolić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije. 

Informer

 

Već duži period nismo imali ovakav entuzijazam kakav prati ovaj Karavan, kada su u pitanju preventivne akcije posvećene bezbednosti u saobraćaju. Nas je u Valjevo doveo i okupio isti cilj, a to je da probudimo svest i da povedemo računa o svakom životu, da budemo fokusirani u saobraćaju, bilo da smo pešaci, biciklisti, ili vozači, da skrenemo pažnju jedni drugima, da mlađi danas nauče, stariji da se podsete koliko saobraćaj može biti opasan i kakve posledice može izazvati. Saobraćaj jeste koristan i neophodan kao deo naše svakodnevnice, ali možemo svojim primerom, svešću i opreznošću, doprineti da izbegnemo posledice i sprečimo gubljenje ljudskih život. Želim da se danas kroz igru naši najmlađi Valjevci upoznaju sa saobraćajnim propisima, kao i sa sredstvima za rad svih subjekata koji učestvuju u ovoj manifestaciji, jer zajednički cilj svih nas je da doprinesemo bezbednijem saobraćaju u našoj zemlji – rekao je Nikolić.

Nakon Valjeva, Karavan bezbednosti nastavlja sa edukacijom najmlađih kroz radionice, predavanja i simulacije, u Novom Pazaru i Pirotu, a u planu su i ostali gradovi u Srbiji.