07.06.2024.

11:38

Foto: Shutterstock

Vesti

Кancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija uvela Srbiju u organizaciju WorldSkills Europe

Postati član WorldSkills Europe znači da će Srbija moći da učestvuje na EuroSkills takmičenju 2025. u Herningu u Danskoj, kao i na budućim EuroSkills takmičenjima.

WorldSkills Europe je organizacija koja je deo šireg pokreta WorldSkills International, jedan vid "obrazovne olimpijade" na kojoj se omogućava mladima da odmere svoje stečene veštine i dostignuća. WorldSkills Europe posvećeno radi sa mladima, kako bi se pripremili za poslove budućnosti i veoma aktivno promoviše stručno obrazovanje, kao i obuke za aktuelna zanimanja širom Evrope. Ova organizacija okuplja privrednike, predavače i mlade iz preko 30 zemalja kako bi se kvalifikovanim mladim profesionalcima pružila prilika da se takmiče, steknu savremena znanja i iskustva i nauče kako da postanu najbolji u svojoj veštini po izboru.

- Uzbuđeni smo što možemo da pozdravimo Srbiju kao članicu WorldSkills Europe i radujemo se novim perspektivama, uvidima i znanju koje će doneti našim postojećim članovima. Кako naše članstvo nastavlja da raste, tako raste i posvećenost svih naših članova da podignu standarde izvrsnosti u veštinama, kao i želja da inspirišemo sledeću generaciju mladih profesionalaca širom Evrope - rekao je Gijom Suto, predsednik odbora WorldSkills Europe.

Prof. dr Gabrijela Grujić, direktorka Кancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, rekla je: "Misija Кancelarije za dualno obrazovanje i NOКS je uspostavljanje dualnog obrazovanja kao jednog od glavnih nosilaca razvoja ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja Srbije, kao i da razvija standarde kvalifikacija u skladu sa potrebama savremenog društva, da obezbedi kvalitet u procesu sticanja kvalifikacija, kao i njihovu uporedivost sa kvalifikacijama stečenim u drugim zemljama. Model dualnog obrazovanja je prepoznat u Republici Srbiji kao vodeća platforma za sticanje znanja, veština, sposobnosti i stavova, kao i lakše zapošljavanje mladih. Smatramo da je učešće naših timova na EuroSkills takmičenju važan faktor u vrednovanju znanja i zadovoljstva učenika".

- Čvrsto verujemo da će uključivanje Кancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija kao zvaničnog člana WorldSkills Europe značajno doprineti razmeni znanja, najboljih praksi i ukupnom unapređenju standarda veština kako na regionalnom tako i na globalnom nivou - između ostalog rekla je dr Slavica Đukić Dejanović

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, između ostalog rekao je: "U ime Privredne komore Srbije, čiji je predstavnik tehnički delegat, izuzetno smo ponosni što se naša zemlja uključila u najprestižnije evropsko takmičenje u veštinama i u WorldSkills  Europe organizaciju. Za našu zemlju, ovo je odlična prilika da na međunarodnom nivou predstavi stručnost i veštine mladih ljudi u Srbiji u više od 40 zanimanja."