Autor: Informer.rs

07.06.2024.

12:44

Foto: Foto: Printscreen

Vesti

Povodom sabora u naredna tri dana ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce (FOTO)

- Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu „Veneru od krpa“ ili posete festival nitratnog filma.
 

- Dela Paje Jovanovića mogu se videti u @narodnimuzej, ali je dostupan i ceo njegov legat u sklopu @muzejgradabeograda. Sa našim genijem možete se upoznati u @teslamuzej, a u @etnografskimuzejbeograd sa „Narodnom kulturom Srba u XIX i XX veku“, koja prikazuje svečane narodne nošnje iz ovog perioda, kao i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu. Raznovrsne programe priprema i @istorijskimuzej, predstavljajući od pre nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića i njihove krune, a posetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu „Čekajući stalnu postavku“.

- Tokom sabora Republike Srbije i Republike Srpske dostupni su i 3 različite izložbe u @mpu.rs, @msub_mocab nudi 4 izložbe, @museumofnaivemarginalart, @mpus_beograd za sve ljubitelje pozorišta. Takođe i @muzejnaukeitehnike za istraživače, @prirodnjacki_muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi „Biljka kao začin“, ali i @museumofafricanartbelgrade, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

- @jugoslovenskakinoteka otvara svoja vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma. U @muzej_jugoslavije možete prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom „Nesvrstani i kulturne veze“, koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

- Svi zainteresovani mogu da posete i izložbu „Crnotravci graditelji Beograda“ u okviru @zavodzazastitu ili Kuću legata i sve što ona nudi. Takođe, posetiocima su besplatno dostupni i @pedagoskimuzej i 4 biblioteke – @biblioteka_grada_beograda, @bibliotekalazarevac, @biblioteka.milutin.bojic i @biblioteka_obrenovac.