Autor: Informer.rs

09.06.2024.

18:20

Foto: Ministarstvo odbrane

Vesti

Pomen Pećancima stradalim 1999. godine: Ne zaboravljamo žrtve NATO i OVK!

U Hramu svetog Atanasija Velikog, u zemunskom naselju Plavi Horizonti, danas je služen pomen Pećancima stradalim od NATO i OVK. Parastos je, u prisustvu više stotina građana, održan ispred spomen obeležja na kome su uklesana imena 167 Srba ubijenih i kidnapovanih 1998-2003 godine.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija, spomenik je u porti crkve prošle godine podiglo udruženje "Pećanci za večnost". Danas su vence položili i odali poštu i predstavnici brojnih udruženja koji neguju tradicije sa Kosova i Metohije.

Jedan od inicijatora podizanja spomenika Branislav Krstović rekao je agenciji Beta da Pećanci nikada neće zaboraviti svoje sugrađane koji su, kako je naveo "poginuli da bismo mi bili živi".

- I danas je parastosu prisustvovao veliki broj naših sugrađana koji ne žive samo u Beogradu, već su doputovali iz cele Srbije i Crne Gore. Zahvaljujemo se Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) što nam je omogućila da se u ovom svetom hramu jednom godišnje okupimo i učestvujemo u molitvi za naše stradale komšije, prijatelje i članove porodica. Spomen obeležje je posvećeno pripadnicima svih vera i nacija koji su stradali od NATO i OVK -  rekao je Krstović.

Ovog juna, navršava se 25 godina od egzodusa Srba sa Kosova i Metohije.

- Nakon povlačenja srpske vojske i policije, pod terorom OVK, Kosovo je napustilo oko 250.000 Srba. Samo u prvih par meseci nakon dolaska međunarodnih snaga albanski ekstremisti su ubili više od 1.000 Srba koji nisu želeli da napuste Kosovo. Niko od zločinaca nikada nije odgovarao. Zbog toga danas u Peći nema Srba, a bilo ih je oko 20.000, izuzev par stotina koji žive u dve tri seoske enklave", kazao je Beti Velimir Perović, predsednik udruženja Pećanci za večnost i naglasio da su, pre formiranja OVK, Srbi i Albanci u Peći bili dobre komšije i da se mnoga prijateljstva i danas održavaju.