10.06.2024.

09:32

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Ljudi, ne radite to, sezona nije još počela! Apel kupačima sa Ade Ciganlije

U subotu se muškarac utopio na Adi, a Ivan Milenović, direktor Crvenog krsta Stari grad ističe da je neophodno sačekati formalni početak kupališne sezone

- Nažalost, desio se taj nesrećni slučaj, iako smo apelovali na građane. Nagla promena temperature, i ulazak u vodu koja nije dostigla adekvatnu temperaturu nije prijatno za organizam, koji odreaguje burno. Nagla promena temperature može da dovede do srčanog zastoja i može da se završi fatalno. Apelujem na sugrađane da, ako već ulaze u vodu, to rade postepeno - ističe Milenović.

Dodaje i da, kada je sezona otvorena, na Adi Ciganliji postoje spasioci, što kupačima daje određenu vrstu bezbednosti. Zbog toga je važno da se kupamo u sezoni.

A važno je, kako kaže, i da poštujemo radno vreme Ade Ciganlije.

- Svako kupalište ima svoje radno vrem i to bi trebalo da poštujemo iz sopstvene bezbednosti -  navodi on.

- Samo po sebi, noćno kupanje je već dovoljan rizik, s druge strane, to je najčešće u kombinaciji sa nekim opojnim sredstvima. Takva kombinacija izaziva najčešće fatalne ishode, i to treba izbegavati apsolutno. Isto tako, volimo da jedemo, ne poštujemo da odsedimo i svarimo hranu, pa uđemo tako u vodu, i to isto može da bude fatalno - objašnjava Milenović.

Najveći uzrok smrtnosti u Evropi kod mladih je, napominje, upravo utapanje.

- Kada se deca u Evropi utope, to znači da je zbog zabave došlo do fatalnog ishoda - ističe direktor Crvenog krsta Stari grad.

Nekima čak pada na pamet i da preplivaju Adu, a on objašnjava zašto to nije bezbedno.

- Ta distanca za rekreativca nije mala, i ta dužina može da izazove grčeve ako uđete nepripremljeni. U dodiru s travom, ta kombinacija dovodi do panike, dolazi do utapanja i zato ne bi trebalo preplivavati Adu - ističe on.

Kupališna sezona počinje 15. ili 16. juna. Odluka o tome još nije zvanično doneta.