10.06.2024.

09:53

Foto: jugmedia.rs

Vesti

Objavljene rang liste za vrtiće! Evo gde je bila najveća navala

Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka za obrazovanje, izjavila je da je na raspolaganju bilo nešto više od 14 hiljada mesta, a da je od 8. aprila do 17. maja stiglo oko 18 hiljada prijava.

- Konkurs je protekao baš kako smo i očekivali, bez ikakvih problema. Od sredine maja upisne komisije vredno su radile na formiranju preliminarnih rang-lista, a do početka jula će biti formirane i konačne rang-liste koje će biti objavljene po isteku roka predviđenog za razmatranje žalbi - rekla je Čamagićeva.

Roditelji će od danas do 19. juna moći da podnesu žalbe na imejl-adrese predškolskih ustanova.

Dinamika konkursa predviđa da upisne komisije razmatraju žalbe roditelja od 20. do 28. juna, dok će konačne liste upisane dece biti objavljene početkom jula.

- Tradicionalno najviše prijava bilo je za vrtiće na Novom Beogradu i Paliluli, dok je najveće interesovanje za upis dece u odnosu na broj slobodnih mesta na opštinama Voždovac i Zemun - navela je Čamagićeva.

Dodala je da posebno raduje činjenica da su sva deca koja su konkurisala u četiri beogradske opštine i upisana u željene vrtiće, što je rezultat proširivanja kapaciteta i otvaranja novih državnih vrtića, kao i nikada većih izdvajanja za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima.

- Mi ćemo tokom leta raditi analizu pristiglih prijava i gde ima potrebe za dodatnim proširenjem kapaciteta jer mi kao osnivači predškolskih ustanova u skladu za zakonom možemo da odobrimo ustanovama da za 20 posto, tamo gde je to moguće - da imaju prostornog i kadrovskog kapciteta - odobre dodatni broj upisa - rekla je Čamagićeva.