10.06.2024.

14:14

Foto: shutterstock/Informer

Vesti

Dramatično upozorenje Danice Grujičić: Svake godine sve više obolelih od kancera

Da stvar bude još dramatičnija, pored novoobolelih, primetan je i značajan porast smrtnosti od malignih oboljenja uprkos sve savremenijim terapijama koje se primenjuju u Srbiji.

Profesorka dr Danica Grujičić apeluje i da se stvar ubrzava i da je to veoma poražavajuće, pogotovo imajući u vidu da je među pacijentima i sve veći broj mladih ljudi. 

- U apsolutnim brojevima, znači da je od 19.000 obolelih u 1999. godini broj porastao na oko 30.000 u 2018. i već 40.000 u 2021. godini. To su zvanični podaci registra za rak koji postoji na osnovu toga što su lekari i administrativci dužni da prijave svaku bolest. Znači, to nije automatsko beleženje svih dijagnoza što podrazumeva malignu bolest. Dalje, statistička analiza smrtnosti malignih bolesti u Srbiji je takođe pokazala značajan porast.  Znači, stvar se ubrzava i to je veoma poražavajuće - naglašava prof dr Grujučić i ističe:

- Analiza smrtnosti od malih bolesti u Evropi, pokazuje da je Srbija na prvom mestu, a nikada ovoliko novih lekova nije bilo. Nikada nismo imali ovoliki broj mašina za dijagnostiku i što je najvažnije, mašina za radioterapiju. Znači, država ulaže u lečenje, a nama smrtnost ne opada. Mi to tumačimo agresivnošću tumora. Takođe, kada analizirate smrtnost od malih bolesti u Evropi, na prvom mestu je Srbija, na drugom se smenjuje Hrvatska, Crna Gora i Mađarska. Ubeđena sam da je nuklearno i hemijsko zagađenje iz 1999. razlog zašto prva mesta u toj negativnoj statistici zauzimaju baš zemlje regiona.

Ono što je takođe veoma važno, dodaje ona, utvrđivanje zdravstvenog stanja dece naših veterana, koji su bili izloženi tom oružju.

- I to iz prostog razloga zato što su određeni lekari koji su pratili stanje veterana, posebno u američkoj vojsci, pokušavali da upozore narod na velike genetske anomalije i bolesti koje se javljaju kod potomaka onih ljudi koji su bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma. I na kraju, sterilitet muškaraca i patološke trudnoće kao posledice nuklearnog i hemijskog zagađenja, tu je tek potrebna detaljna analiza, koja je u ovom trenutku bez države nemoguća - navela je naša sagovornica.