11.06.2024.

06:49

Foto: Foto: Shutterstock, Miloš Rafailović

Vesti

Kiša, sunce, pljuskovi sa grmljavinom i grad! Srbija na udaru nestabilnog vremena, temperatura do 33 stepena

Samo se na jugu i istoku Srbije očekuje pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Jutarnja temperatura od 16 do 20, dnevna od 25 na severu i zapadu do 33 stepeni Celzijusa na istoku i jugoistoku Srbije.

U Beogradu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, malo svežije i nestabilno vreme, povremeno sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.
Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Jutarnja temperatura od 18 do 20, najviša dnevna oko 26 stepeni Celzijusa.

Prema najavi RHMZ-a, nestabilno vreme će se zadržati do petka, sa mogućim lokalnim izraženim pljuskovima, velikom količinom padavina za kratko vreme, kratkotrajnom pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova.

Meteorolog Ivan Ristić je istakao mogućnost pojave saharskog peska iznad Srbije. Prema njegovim rečima, prisustvo peska iz Sahare može uticati na prljavštinu kiše koja će pasti u narednim danima. Ristić je objasnio da je promena boje neba indikator ovog fenomena te da se pesak može naći u oblacima iz kojih će padati kiša.

- Mi smo na granici afričkog anticiklona koji je sa sobom doneo, osim visokih oblaka, i pesak iz Sahare. Pesak će biti prisutan u narednim danima u manjoj, a povremeno i većoj meri u oblacima iz kojih će padati kiša koja zbog toga može biti prljava - objasnio je meteorolog za Blic.