11.06.2024.

15:47

Foto: Shutterstock/printscreen

Vesti

Čuvaru groblja u znak sećanja: Deda Đorđe dobija bistu na Zejtinliku

Bista predstavlja trajnu počast čoveku koji je gotovo čitav svoj život posvetio očuvanju sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata, kaže vajar  Ljubomira Lacković i dodaje da je deda Đorđa upoznao pre nekoliko godina tokom jedne od posete Zejtinliku.

- Njegova skromnost, mudrost i beskrajna ljubav prema tom mestu duboko su me dirnuli. Zato je rad na njegovoj bisti za mene bio ne samo profesionalni izazov, već i emotivna obaveza da prenesem njegovu posvećenost i energiju u bronzu. Čuveni francuski vajar Ogist Roden je govorio da je za dobro vajarsko delo važno ne samo da liči spolja, već da umetnik mora da "uhvati" dušu onoga koga vaja - kaže Lacković i dodaje da je na poleđini biste uradio reljef Zejtinlika na kome dominira lik arhanđela Mihaila.

- Hteo sam da spojim arhitekturu Zejtinlika, gde se nalazi i mozaik arhandelu Mihailu, sa deda Đordem. Nisam dugo vajao u glini, uglavnom radim u metalu. Malo sam se pomučio, ali sam zadovoljan svojim delom.

Informer

 

Vlasnik livnice Slobodan Jeremić kaže da je poklon-bista najmanje što mogu da učine u čast deda Đorđa i da očekuju da će se na ceremoniji postavljanja biste okupiti veliki broj onih koji će doći da odaju počast čoveku čije je ime postalo neodvojivo od Zejtinlika, a sve to će ispartiti Informer televizija.

- Od kada smo objavili da pravimo bistu javile su nam se stotine ljudi koji bi želele da ga vide i kada bude izrađen u livnici, a mnogo njih i koji će doći na samo otvaranje spomenika 2. jul. Kao livnici jako nam je stalo da mozemo svake godine da pokažemo društvenu odgovrnost i svojim incijativama podignemo spomenik ili bistu našim velikanima, a Đorđe je svakako jedan od njih. Posebno zato sto stoji na grbolju našim velikanima u drugoj državi. Želeo bih da se zahvalim i vajaru Ljubomiru Lackoviću koji je podržao inicijativu i izvajao spomenik takođe potpuno besplatno - kaže Jeremić.

Podsetimo, čuvar Zejtinlika Đorđe Mihailović (96) sahranjen je 6. jula, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju u Solunu, uz sve počasti i himnu "Bože pravde".