12.06.2024.

18:22

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Sjajna vest! Srbija potpisuje još dva sporazuma o slobodnoj trgovini: Srpski proizvodi na tržištu Egipta i Emirata

Ove sjajne vesti najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Osim Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula, uskoro nas očekuje potpisivanje takvih sporazuma sa Egiptom i Emiratima. To će značiti izlazak srpske robe na još dva velika i važna svetska tržišta - naglasio je Vučić.

IT sektor šansa za nas

Stručnjaci smatraju da bismo u Egipat mogli da izvozimo najpre poljoprivredne proizvode, poput pšenice, kukuruza, voća, junećeg mesa, dok bismo u Emirate izvozili gotove proizvode, kao i one iz oblasti informacionih tehnologija (IT).

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže za Informer da je činjenica da su Egipat i UAE velika tržišta, i to Egipat po broju stanovnika, a UAE po kupovnoj moći.

Informer

 

Smatra da, što se tiče sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom, postoji više sektora u kojima može uspešno da se konkuriše na mnogoljudnom egipatskom tržištu.

- Egipat je najsnažnija privreda u Africi, a među 100 miliona stanovnika formira se klasa bogatih. Poljoprivreda je ta gde smo konkurentni. A kad pogledate koliko je projekata u izgradnji novog grada u blizini Kaira, naša šansa je izvoz građevinskih mašina i materijala. Sa druge strane, hemijska i metalska industrija imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode, metalska uređaje i opremu, a hemijska sirovine u preradi ili za funkcionisanje nekih drugih delatnosti. Tu je i IT sektor kao naša velika šansa - ističe Stanić.

Što se tiče UAE, Stanić smatra da na tako razvijeno tržište sa visokom kupovnom moći Srbija može da izvozi prehrambene proizvode.

- Tu dolaze u obzir proizvodi prerađivačke industrije i bilo bi bolje da tu plasiramo gotove proizvode sa dodatom vrednošću jer se tu vidi potencijal - objašnjava Stanić.

Poboljšaćemo saldo

Na pitanje da li bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom Srbiji mogao da donese pozitivan spoljnotrgovinski saldo, koji je sada negativan, Stanić smatra da to zavisi od mnogo faktora.

- Imate primere gde su deficiti znatno smanjeni, kao što je slučaj sa EU i zemljama CEFTA, dok u trgovini sa Turskom imamo deficit. Privreda Egipta nije toliko snažna kao turska, ali za Egipat su bitne i političke veze, a mi imamo tradicionalno prijateljstvo još od Pokreta nesvrstanih, tako da se može računati na neku propusnost naših proizvoda i usluga kod njih - kaže Stanić.

Informer

 

Da nam se ovim novim sporazumima otvara ogromno tržište na koje možemo da plasiramo robu, potvrđuje i agroekonomista Branislav Gulan.

- Mi možemo da izvozimo sve poljoprivredne proizvode na ova tržišta, posebno žitarice, voće, juneće meso. Sada samo ostaje pitanje da li ćemo imati dovoljne količine da zadovoljimo ova zahtevna tržišta - zaključuje Gulan.
 

Šta bismo mogli da izvozimo u Egipat i UAE

* pšenicu
* suvo voće
* juneće meso
* građevinske mašine
* građevinski materijal
* IT usluge

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom od 1. jula

Šta izvozimo odmah bez carina

Voće: jabuke, breskve višnje, šljive, lubenice
Prerađevine: konzervisani mesni proizvodi, kobasice, konzervisano povrće, džemovi, kiseli krastavci, kukuruz šećerac, svinjska mast
Meso: zamrznuto svinjsko meso, šaran, pastrmka
Seme: raž, ječam, ovas, suncokret, uljana repica 
Piće: pivo, mineralna voda, prirodna voda
Ostalo: suvo grožđe, sveže i sušeno bilje za industrijske svrhe, goveđa koža, ruže

Ukidanje carina u narednih pet godina

Povrće: krompir, paradajz, crni i beli luk, kupus, krastavci, kornišoni, sveže i konzervirane pečurke
Voće: kruške i grožđe
Vino: penušava vina, vina u pakovanju do dva litra, voćna vina, ostala fermentisana pića
Industrijski proizvodi: kablovi za automobile, auto-gume, viljuškari, toplotne pumpe
Ostalo: žvakaće gume, mešavine voćnih sokova, kečap, vafli, oblande