Autor: Informer.rs

14.06.2024.

19:53 >> 19:57

Foto: informer.rs

Vesti

Ministar Vesić objavio optimistične vesti: U aprilu je izdato 38.1 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti mesec 2023. godine!

Od ukupnog broja izdatih dozvola u aprilu 80,8 odsto odnosi se na zgrade, a 12,9 na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade 79,3 odsto dozvola je izdato za stambene, a 20,7 odsto za nestambene zgrade. Kod ostalih građevina najveći deo se odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove.

U aprilu je prijavljena gradnja 3.723 stana sa prosečnom površinom od 72 metara kvadratnih, a predviđena vrednost radova na izgradnji novih stanova iznosi 84,6 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. 

Informer

 

Ukupna predviđena vrednost radova po građevinskim dozvolama na teritoriji Republike Srbije iznosi 82,18 milijardi dinara. U istom mesecu prošle godine iznosila je 76,52 milijarde dinara, što znači da imamo porast od 7.4 odsto.

Ovi podaci ohrabruju i veoma je važno da građevinska industrija nastavi da raste, jer svaki dinar uložen u nju multiplikuje se tri puta u BDP-u Srbije.

Srećan sam što vidim da građevinska industrija raste i što sve one zakonske mere koje smo preduzeli prošle godine donose rezultate. Tu pre svega mislim na Zakon o planiranju i izgradnji, koji je ubrzao procedure, a takođe investitorima stvorio predvidivo poslovno okruženje i stimulisao ih za dalja ulaganja.

Takođe, podsećam i na ukidanje Zakona o konverziji, koji je otključao razvoj preko 5.000 lokacija u Srbiji i gde se na delu tih lokacija ulaže već preko 90 miliona evra, uglavnom u širenje proizvodnih kapaciteta - istakao je ministar Goran Vesić.