15.06.2024.

13:01

Foto: EPA

Vesti

Srbija uskoro dobija sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom: Potpisivanje u julu ili avgustu


- Otvaramo tržište najveće mediteranske države, koja pruža ozbiljan prostor za saradnju - rekao je Vučević na sednici Skupštine Privredne komore Srbije o izveštaju o radu za 2023. godinu.
Kako je rekao Egipat je uvozno "gladna" zemlja razne robe, a Srbja ima dobar legat iz prethodnog perioda po pitanju saradnje sa tom zemljom.

- Oni nas doživljavaju kao zemlju iz doba nesvstanih, kao evropsku državu koja nema kolonijalnu istoriju i nema aspiracija da ugrozi njihovu nezavisnost - rekao je Vučević.

On smatra da Srbija treba da promeni ugao gledanja na Aziju i Afriku, kao "ozbiljna" tržišta.
- Azija i Afrika nisu daleko, a svi ozbiljni geopolitički igrači su odvano na afričkom kontinentu, jer vide da je kontinent budućnosti - rekao je Vučević.

Dodao je da su danas predstavnici Srbije imali razgovor sa određenim međunarodnim predstavnicima oko aktiviranja CEFTA sporazuma i istakao da najveći problem pravi vlast iz Prištine, blokadom robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

On je kazao da je došlo do pomaka u primeni tog sprazuma.
- Možda smo za nijansu bliže da roba iz centralne Srbije može da se nađe na prostoru Kosova i Metohije - kazao je Vučević.
Dodao je da je regionalna saradnja ogromna prednost Srbije i da je u tome prepoznata kao dominantna.