15.06.2024.

21:45

Foto: Shutterstock

Vesti

Sutra i do 32 stepena, a onda opet potop! RHMZ izdao najnovije upozorenje: Evo kakvo nas vreme očekuje od ponedeljka

Ova meteorološka najava objavljena je u 18.25 sati.

- Sutra (16.06.) pretežno sunčano sa maksimalnim temperaturama od 29 do 32 °S. Posle podne na zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde sa kratkotrajnim pljuskom i grmljavinom - stoji u RHMZ najavi.

Informer

 

Sledeće nedelje osetno toplije

Kako su meteorolozi najavili, prolazni pljuskovi i grmljavine se ponovo očekuju u ponedeljak (17.06.) u krajevima južno od Save i Dunava, dok će od utorka (18.06.) u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 stepeni, a oko 20.06. i malo iznad 35 °S. U urbanim sredinama tropske noći.

Kako smo ranije pisali, danas u Srbiji nema upozorenja, ali je sutra, u nedelju, upaljen žuti meteoalarm u Istočnoj, Jugoistočnoj i na KiM zbog vrućina, a u Jugozapadnoj Srbiji zbog grmljavine.

Informer

 

U ponedeljak, samo Beograd i sever zemlje neće biti pod alarmom, dok je u ostatku na snazi žuti meteoalarm zbog tri pojave koje su najavljene u različitim delovima zemlje:

Zapadna Srbija - pljuskovi i grmljavina
Šumadija - grmljavina
Pomoravlje - grmljavina
istočna Srbija - vrućina
Jugoistočna Srbija - pljusak i grmljavina
Jugozapadna Srbija - pljusak i grmljavina
Kosovo i Metohija - pljusak i grmljavina

Upozorenje RHMZ na toplotni talas

U upozorenju RHMZ na toplotni talas, on počinje od 17. juna, odnosno od 18, što zavisi od dela Srbije i trajaće najmanje pet dana, za koliko trenutno važi taj alarm, koji celu Srbiju prikazuje u crvenoj boji.

Informer

 

- Upozoronje: Topli talas u trajanju od najmanje 5 uzastopnih dana. S obzirom na intezitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena - navodi se na sajtu RHMZ.

Upozorenje na visok UV indeks

Sa tim ide i visok UV indeks, a on će danas biti vrlo visok u većem delu zemlju - indeks 8. U pojedinim gradovima isti indeks biće i sutra i u ponedeljak, ali ipak u većem delu zemlju za stepen niže - 7, što je prema tabeli visok nivo UV zračenja.

Informer

 

Bioprognoza za Srbiju za sutra

Usled očekivane biometeorološke situacije kardiovaskularnim bolesnicima i osobama sa respiratornim obolјenjima se savetuje izvesna opreznost. Bolovi u mišićima, problemi sa snom i glavobolјa su mogući kod meteoropata. Neophodna je dodatna pažnja svim učesnicima u saobraćaju.