16.06.2024.

13:37

Foto: MUP Srbije

Vesti

Od danas se sve menja za ovu grupu vozača u SrbijI! MUP upozorava: Nema vožnje bez ove 2 stvari!

Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Tanjug da je u Srbiji proizvedeno oko 3.500 nalepnica, koliko je i registrovanih trotineta, a da od danas policija kreće sa kažnjavanjem vozača koji tu nalepnicu nemaju.

Vujanić navodi da u našoj zemlji postoji više od 250.000 električnih trotineta i ističe da njihova brzina ne sme biti veća od 25 km/h, iako smo često svedoci suprotnog. On dodaje da je teško proceniti tačan broj električnih trotineta, jer mnogi u Srbiju ulaze bez papira.

Informer

 

Navodi da vlasnici moraju da odu u ovlašćenu organizaciju koju ovlašćuje Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bi trotinet bio pregledan i usaglašen sa uslovima pod kojima može da se koristi.

Kazna za vožnju bez zaštitne opreme i vožnju po trotoaru je 10.000 dinara.

Kako bi se sačuvala bezbednost dece, pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom.

Desetogodišnji dečak je juče oko 16 časova u Žitištu zadobio teške telesne povrede prilikom pada sa lakog električnog vozila na biciklističkoj stazi i on je sa povredama glave prebačen u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu.

Prilikom upravljanja lakim električnim vozilom nije koristio biciklističku kacigu, a vozilo nije imalo postavljenu identifikacionu nalepnicu.