17.06.2024.

14:28

Foto: Pixabay

Vesti

Pred nama su tropski dani, a ovo su znaci toplotnog udara! Lekari savetuju šta prvo da uradite

Kako je istakla, važno je da i oni koji su na redovnoj terapiji i oni koji nisu, povedu računa kada je u pitanju izlaganje suncu, te da je neophodno promeniti i ishranu.

Prema rečima doktorke Urošević, toplotni udar nastaje kada je nedovoljna termoregulacija između spoljne temperature.

- Kako kaže, visoke temperature šire krvne sudove i smanjuju krvni pritisak, pa kako bi se terapija prilagodila novom godišnjem dobu, neophodno je da se ode na kardiološki pregled . Treba smanjiti izlaganje suncu od 10 do 17 časova. Uzimati laganije obroke sa više ribe, piletine, mnogo voća i povrća i naravno da se pije što više  vode, limunade ili čajeva - kaže doktor Urošević.

Prema njenim rečima, toplotni udar nastaje kada je nedovoljna termoregulacija između spoljne temperature.

- Organizam smanji znojenje, smanji regulaciju, a to je prvi kontakt koji on pravi sa vazduhom. I onda se povećava sama toplota u organizmu. Može doći do nastanka poremećaja srčanog ritma, tahikardija, do promena u krvnom pritisku i naravno, u najgorim slučajevima može se i zazvati i srčani udar - kaže Uroševićeva.

Informer

 

Prema najavi RHMZ-a, prvi toplotni talas počinje od danas, i trajaće najmanje pet dana. Kako je ranije upozorio klimatolog Vladimir Đurdević, toplotni talasi mogu naneti mnogo više štete ljudima nego superćelijske oluje i razne druge vremenske nepogode, jer veoma često izazivaju srčani udar i dovode do smrti.

Pedijatar dr Saša Milićević istakao danas da je trenutno vreme pogodno za toplotne udare, a da su najmlađi veoma ugroženi. On je istakao da se na ove temperature moramo adaptirati i da je važni redovno hidriranje organizma.

- Hidratacija je ključna. Dobro je što su ljudi počeli da nose flašice vode sa sobom.  Toplotni udar može da nastane kada je osoba dugo vremena izložena visokim temperaturama - naveo je doktor i dodao:

- Posebu pažnju obratiti na bebe koje su više obučene , i mogu lako da dobiju toplotni udar. Važno je prepoznati udar i treba prvo uzeti vodu.