17.06.2024.

14:36

Foto: Informer

Vesti

Marko Đurić najavio: Posmrtni ostaci kneza Alekse stižu u Srbiju posle 200 godina!

Đurić je istakao da je ovo projekat od "državnog značaja" na kojem se intenzivno radi već mesecima.

Kako je rekao Đurić , Ministarstvo kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije i ambasada Srbije u Bukureštu već mesecima rade na ovom projektu. Oni pružaju svu moguću logističku i stručnu podršku kako bi se zemni ostaci i nadgrobni spomenik kneza Alekse preneli u Srbiju..„Nastavićemo da pružamo svu moguću logističku i stručnu podršku i pomoć kako bi se zemni ostaci i nadgrobni spomenik kneza Alekse iz Kišinjeva dopremili u Srbiju i položili u porti stare Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Karađorđevom gradu u Topoli“, naveo je Đurić.

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da, kada je već u Topoli okupljen najveći broj članova porodice Karađorđević, „koji su silom istorijskih prilika preminuli u inostranstvu“, red je da se ne zaboravi i porodica najstarijeg Krađorđevog sina, počev od njega samog do njegovih potomaka.

Kada su u pitanju procedure vezane za prenos posmrtnih ostataka u portu Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Topoli, rekao je da tu nema prepreka i da se njihov prenos očekuje krajem godine.