17.06.2024.

15:58

Foto: I.M/Informer

Vesti

O sahrani kafedžije iz Preljine priča ceo čačanski kraj! Ispunili mu poslednju želju - kovčeg postavili isred šanka, a harmonikaš zasvirao ovu pesmu! (VIDEO)

Umesto u kapeli ili dvorištu porodične kuće, kakav je običaj po ovdašnjim selima, njegov kovčeg je bio postavljen u sred kafane, ispred šanka. U toj istoj kafani Dušan, koga meštani i gosti znaju po pesmi i osmehu, je proveo ceo život, radio u njoj, družeći se s meštanima. Rodbinu, prijatelje i komšije, na vratima bifea, dočekivao je harmonikaš, tiho birajući tonove pesama Tome Zdravkovića. Njegova supruga Dorina je primala saučešća, a potom dočekala i ugostila sve one koji su lokalnom dobričini došli da odaju poslednju počast.

Informer

 

Supruga Dorina, sa kojom je bio u braku 35 godina, nije imala drugi izbor već da realizuje poslednju želju čoveka koga su u kraju svi znali po veselju i pesmi.
- Kafana i letnja bašta su se brzo napunili narodom, a svi su posluženi i ugošćeni. Muzika se sve vreme čula s harmonike. Eto, ispunjena mu je poslednja želja da na onaj svet ode s mesta koje je najviše voleo i da ga uz pesmu isprate svi oni s kojima je proveo lep životni vek - kaže rođak dodajući da se vodilo računa da i verski obred sahrane bude ispoštovan.

Informer

 

- Opelo i sahrana su obavljeni po svim pravoslavnim običajima, uz sveštenika koji se nije protivio ispunjenju Dušanovih zahteva. Sahranjen je na seoskom groblju u Preljini, opevali su ga i sveštenik i harmonika- kaže rođak. 
Posvećenost prijatelju Tomi Zdravkoviću i njegovim pesmama je tolika da je Dušan želeo da se vest o njegovoj smrti narodu obznani upravo uz Tominu pesmu o Ljiljani. Zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama kada je preminuo objavljena je “muzička umrlica”.
- Takav zahtev do sada nismo imali, ali amo našli rešenje. Na internet platformi gde se inače oglašavamo, prvi put smo objavili umrlicu sa muzičkom podlogom- kažu u pogrebnom preduzeću koje je organizovalo sahranu.