19.06.2024.

15:17

Foto: Shutterstock/Zhukova Oksana

Vesti

Srbija korak bliže izgradnji nuklearnih elektrana: Ministarstvo traži stručnjake za izradu preliminarne studije

Kako piše u javnom pozivu na portalu javnih nabavki od stručnih konsultanata se očekuje da će "sprovesti temeljnu komparativnu i kredibilnu opcionu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, uključujući male modularne reaktore (SMR) kao i reaktore konvencionalnog tipa i razmotriti najbolje raspoložive nuklearne tehnološke opcije za Republiku Srbiju". Rok za prijavu je 16. jul.

Kao obrazloženje izrade ove studije, u dokumentaciji tendera piše da u "uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim uzbraznom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela OIE na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa".

Takođe, kako pišu, u narednim mesecima će biti potpisan i Memorandum o razumevanju koji će postaviti okvir međuinstitucionalne saradnje i razmene znanja u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije, razvoja ljudskih resursa, uključivanja svih relevantnih učesnika, radijacione i nuklearne sigurnosti, nuklearne bezbednosti, upravljanja nuklearnim gorivom... između Ministartva rudarstva i energetike, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva prosvete, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja i svih drugih relevantnih članova naučne i akademske zajednice u Srbiji.

Takođe u dokumentima se navodi da će ova studija uključiti sveobuhvatnu procenu potencijalne koristi i izazova iz perspektive električne mreže u izgradnji novih nuklearnih elektrana u Srbiji, imajući u vidu da bi naše tržište moglo da se spoji sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije 2025. godine.