Autor: Informer.rs

22.06.2024.

09:40

Foto: Informer DN

Vesti

Rezultati tumor markera: Evo koliko je slučajeva maligniteta otkriveno na preventivnim pregledima u Srbiji

Nalazi tumor markera koji su rađeni prošle nedelje u okviru preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja, pokazali su da je kod 2.246 osoba utvrđen neki oblik maligniteta.

Tumor marker (CEA) koji može ukazati na prisustvo maligniteta kod organa za varenje, raka pluća, dojke, jajnika, pankreasa,  imao je povišene vrednosti kod 914 ljudi. Tumor marker ( CA19-9,) koji se koristi za proveru prisustva kancera kod debelog creva kao i promena na jednjaku, želucu, pankreasu i žučnoj kesi, zabeležen je kod 552 osobe, dok je kod 780 ljudi uočena povećana vrednost alfa fetoproteina, koji se koristi za utvrđivanje prisustva maligniteta na jetri, testisima ili jajnicima, saznaje Telegraf.rs.

Svi ovi patološki nalazi stigli su iz 124 zdravstvene ustanove sa teritorije Republike Srbije. Kako objašnjavaju za Telegraf.rs iz Ministarstva zdravlja, i u narednom periodu biće organizovani pregledi i skrininzi.

Informer

 

- Ključ je u prevenciji i Ministarstvo zdravlja će nastaviti da osluškuje potrebe svojih građana i u skladu s tim organizovati preventivne preglede i skrininge. Kada su maligniteti u pitanju, najvažnije je bolest otkriti na samom početku kada je stepen izlečenja visok. Oni koji su otkrili da imaju zdravstevni problem tokom preventivnih pregleda, poslati su na dalju dijagnostiku i otpočeće lečenje - kažu u Ministarstvu zdravlja za Telegraf.

Nastavak akcije u ovim gradovima

Nastavak akcije preventivnih pregleda, koji nisu održani protekle nedelje zbog Bajrama, biće organizovani 23.6. u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru i Prijepolju. Pozivaju se građani da se odazovu akciji Ministartsva zdravlja u ovim mestima i besplatno provere svoje zdravstveno stanje.

Najveća stopa obolevanja od karcinoma u ovom delu Srbije

Najveća stopa obolevanja od karcinoma na 100.000 stanovnika zabeležena je u delovima Vojvodine, poput zapadne i severne Bačke, kao i severnom Banatu, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Udruženje za podršku implementacije naučnih dostignuća u oblasti biotehnologije, medicine i farmacije „ZoryaBio“ napravilo je interaktivnu mapu, i došlo do toga da trećinu novoobolelih pacijenata od raka u Srbiji čine tri vrste kancera - rak debelog creva, pluća i dojke.

Za rak pluća kod muškaraca zabeležene najveće stope obolevanja su u severnobanatskom i srednjebanatskom okrugu, dok je u sremskom, srednjebanatskom, zapadnobačkom, severnobačkom okrugu najveća stopa obolevanja kada su žene u pitanju.