22.06.2024.

11:10

Foto: Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile, Printskrin/Estofex

Vesti

Stižu najjače grmljavinske oluje uz grad! Totalno ludilo od vremena: Preti nam opasnost od poplava!

Dakle, veoma neugodna noć za spavanje iza nas.  Već ovog jutra temperatura je u mnogim predelima Srbije dostigla i prešla 30°C, u Beogradu je 32°C. Sunčano i vrelo vreme nastaviće se i u nastavku dana. Maksimalna temperatura biće od 34°C u severozapadnim do 40°C u jugoistočnim predelima, u Beogradu do 36°C.

I danas se očekuju veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa duže od 10 munuta ne treba boraviti na suncu bez adekvatne zaštite. Ogromna opreznost potrebna je i na otvorenim površinama i ne treba paliti vatru, zbog ogromne opasnosti od izbijanja šumskih požara i požara na otvorenom.

Preko Srbije danas će se premeštati i centar ciklona u prizemlju.

On u svom prednjem delu danas i uslovljava dodatno pojaćano južno strujanje, pa sa severa Afrike osim vrele vazdušne mase, i dalje stižu čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Danas će u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Braničevski okrug, Šumadija) duvati pojačan jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju jak.

Informer

 

Istovremeno, u Bačkoj, Sremu, Mačvi i Podrinju počeće da duva severoistočni vetar.

Posle podne i uveče ciklon će značajno destibilizovati atmosferu, a dotok vlage i svežijeg vazduha usloviće da atmosfera i više nego burnbo odreaguje.

Posle podne i uveče u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnih sistema i kumulonimbusa, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Nažalost, ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, uz olujni vetar i obilne pljuskove.

Najveća opasnost od najjačih grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se na severu i zapadu Srbije, naročito u Vojvodini, Mačvi, Podrinju, u Kolubarskom okrugu i na širem području Beograda, a u ovim predelima lokalno je moguć i krupan grad, kao i pojava urbanih poplava i bujica.

Informer

 

Ove pojave uobičajane su u ovom delu godine, ali mogu biti i više nego opasne, pa je poželjno pratiti sve nadležne i državne službe oko informacija u vezi sa ovakim pojavama.

Lokalni pljusak sa grmljavinom moguć je ponegde i u drugoj polovini noći ka nedelji i u nedelju rano ujutrro, naročuti na severu, da bi u nedelju tokom većeg dela dana bilo sunčano, ali i nešto ugodnije vreme, naročito na severu.

Maksimalna temperatura biće od 30°C na severu i zapadu Srbije i u Beogradu do 35°C na jugoistoku Srbije.

Kasnije posle podne i uveče očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, uz opasnost od nepogoda, a usled prodora hladnog fronta i osveženje, uz skretanje vetra na severni.

Sledeće sedmice očekuje se prijatnije i ugodnije vreme, ali i nestabilno, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Biće i dalje uslova za nepogode.

Srbija će biti pod uticajem ciklona iznad centralnog Mediterana, sa centrom iznad Italije i seevrnog Jadrana, a koji će naročito biti izražen na visini.

Iako sa nižim temperaturama, ostaće i dalje toplo, a zbog veće relativne vlažnosti vazduha očekuje se i veoma sparno.